Linkovi

Demokratski predsednički kandidati pripremaju se za televizijsku debatu


Senatori Hilari Klinton i Barak Obama pripremaju se za debatu u Pensilvaniji, koju će prenositi najmanje jedan nacionalni televizijski kanal. Debata će se održati manje od nedelju dana uoči kritičnih demokratskih primarnih izbora u toj državi.

Prema anketama, senatorka Klinton bi mogla da odnese pobedu u Pensilvaniji, koja bi joj dala neophodan podstrek za druge primarne izbore sve do juna. Politički analitičar sa Univerziteta države Virdžinije, Lari Sabato, objašnjava.

”Pensilvanija će odlučiti da li će Hilari Klinton ostati u trci do kraja primarnih izbora. Ako izgubi, ili dobije sa malom razlikom, mislim da će za nju to verovatno biti kraj. Ali ako pobedi sa razlikom od najmanje šest ili osam odsto, ostaće u trci sve do 3. juna i Obama će morati da se pomiri sa tim.“

Sabato kaže da analitičari u Pensilvaniji veruju da Hilari Klinton ima prednost od između 4 i 7 odsto i da će verovatno pobediti.

”Demografski sastav te države ide joj u prilog. To je demokratska država sa pretežno radničkim, starijim stanovništvom. Osim toga ona uživa snažnu podršku guvernera Eda Rendela i gradonačelnika Filadelfije, Majkla Natera. Njih dvojica ne mogu sebi da dozvole da pobedi Obama, jer bi to ugrozilo njihovu političku budućnost.“

Senator Obama je ove nedelje u defanzivi zbog svoje izjave da glasači u malim mestima osećaju duboku ozlojeđenost zbog ekonomskih prilika u kojima su se našli. Njegovi rivali - senatorka Hilari Klinton i republikanski senator Džon Mekejn - nazvali su tu njegovu izjavu ”elitističkom.“ Tokom jedog jučerašnjeg susreta Baraka Obame sa glasačima u Pensilvaniji, jedan od prisutnih rekao je da reč ”elitista“ možda ima rasne implikacije.

”Ne mislim da ovi najnoviji napadi imaju rasne implikacije. Znate.. to je politika. To se tako radi u politici. Kada počnete da gubite trku onda prelazite u napad.“

Senator Obama se nada da će rezultat u Ppensilvaniji biti tesan kako bi zadržao svoju prednost u broju delegata, potrebnu da bi stekao nominaciju Demokratske stranke i očuvao svoj status favorita za sledeće primarne izbore, koji se u maju održavaju u Severnoj Karolini i Indijani.

XS
SM
MD
LG