Linkovi

Japanska firma Soni upravo otkrila svoj najnoviji džepni kamkorder


Digitalne video kamere - preciznije kamkorderi - sva su manje, ali to ne znači da su im karakteristike na nivou kamera u mobilnim telefonima. Prodaja kamkordera neprestano opada jer se potrošači žale da su veliki, teški i previše komplikovani.

Proizvođači su dobro čuli tu poruku i svojim konstruktorskim biroima naložili da naprave džepne uređaje, ali da ne prave nikakve kompromise u kvalitetu. Japanska firma Soni upravo je otkrila svoj najnoviji džepni kamkorder koji uprkos veličini pravi snimke vizoke rezolucije.

Kamkorder je dobio oznaku HDR-TG1, a karakteristike su mu zaista impresivne. Visok je svega 12 santimetara, debeo svega nešto više od tri i daje sliku rezolucije 1440 prema 1080 piksela. Video i audio signal beleži se naravno na memorijske kartice, što znači da korisnik ima trenutni pristup svakom kadru što znatno olakšava sortiranje i montažu. Ali smanjenje je neminovno moralo da nosi neke druge kompromise. Na primer kamkorder nema optičko već samo elektronsko tražilo.

Zum praktično nema širokougaoni položaj, tako da čitava ljudska figura može da se snimi tek sa razdaljine od 4 i po metra. Kako izgleda, kvalitet objektiva nije baš na nivou proklamovane rezolucije pa slika na ekranu televizora ipak nije kao očekivana. Kada se tome doda cena od oko 700 dolara, oduševljenje za najmanji kamkorder brzo splašnjava. Za taj novac može da se kupi nešto veći i teži, ali znatno bolji kamkorder.

XS
SM
MD
LG