Linkovi

Prva oralna operacija slepog creva izvedena u Sjedinjenim Američkim Državama


Nova vrsta hirurške operacije mogla bi da pomogne pacijentima, koji bi inače bili podvrgnuti mnogo invazivnijoj proceduri. Ta nova vrsta operacije omogućava lekarima da uklone neželjeno tkivo - kroz usta. Hirurzi u Sjedinjenim Državama nedavno su koristili tu proceduru kako bi uklonili upaljeno slepo crevo pacijenta.

Džef Šolc se oporavlja posle – kako se veruje prve oralne operacije slepog creva izveden u Sjedinjenim Državama. Šolc kaže da je vreme za oporavak bilo minimalno.

«Radio sam zgibove i jeo sam picu tri dana kasnije».

Doktor Santijago Horgan sa univerziteta Kalifornije u San Dijegu predvodio je hirurški tim. Lekari su koristili robotičko crevo za prolaz hirurških instrumenata i kamere od usta do abdomena.

«Mi smo uklonili slepo crevo kroz usta pacijenta. Samo smo koristili mali otvor na pupku da bi videli kako da prodjemo kroz stomak do abdomena».

Lekari su ubacili kameru kroz mali usek. Oni su provukli dugačko crevo kroz pacijentovo grlo, napravili usek u zidu stomaka, zatim odvojili slepo crevo, pre nego što su ga izvukli kroz pacijentova usta. Procedura kod Džefa Šolca trajala je tri sata. Lekari se nadaju da će moći da umanje pacijentovo vreme za oporavak, bol i rizik od infekcije.

«Ne znamo da li će ovo biti način da radimo u budućnosti. Ono što sigurno znamo je da će to promeniti ono što radimo danas».

Ova procedura izvedena je do sada u samo još jednoj zemlji.

XS
SM
MD
LG