Linkovi

O eventualnom priznanju Kosova, raspravljaće Skupština Crne Gore


O eventualnom priznanju nezavisnosti Kosova, raspravljaće Skupština Crne Gore, ali će konačnu odluku ipak donijeti Vlada, najavljeno je iz vladajuće Demokratske partije socijalista.

Član Predsjedništva DPS-a Miodrag Vuković kazao je da je inicijativa bivšeg premijera Željka Šturanovića da o priznanju nezavisnosti Kosova odluči Vlada, naišla na odobravanje svih parlamentarnih struktura.

"Takav stav niko nije doveo u pitanje i donošenje odluke je, prema Ustavu, na Vladi", kazao je Vuković.

Predsjedik Demokrateske unije Albanaca Ferhat Dinoša smatra da bi bilo potrebno organizovati raspravu o priznavanju nezavisnosti Kosova i to ne samo u parlamentu.

"Da se daju argumenti za i protiv, ali sa namjerom da se argument poštuje i da se u tome vidi interes Crne Gore, a ne da se to politikanski koristi", kazao je on.

Nezvanične informacije lista Vijesti govore da Vlada sigurno neće prije izbora u Srbiji 11. maja donositi odluku o priznanju Kosova, ali da ni poslije toga neće naročito žuriti.

Za sada je državni vrh bliži tome da se Kosovo prizna, bez obzira što neka istraživanja javnog mnjenja, rađena uoči predsjedničkih izbora, pokazuju da više od polovine građana smatra da Kosovo ipak ne treba priznati.

Poslije poruke ambasadora Sjedinjenih Američkih Dražava u Podgorici Roderika Mura da se Vašington nada da će Crna Gora uskladiti svoj sa stavovima evroatlantskih partnera u vezi sa Kosovom, Vuković je kazao da u DPS-u cijene prijateljski odnos svih međunarodnih subjekata, posebno kada dolaze sa tako visokih adresa.

Predsjednik Albanske alternative Vaselj Siništaj rekao je da njegova partija neće gurati Vladu da što prije prizna nezavisnost Kosova, ali da će, i te kako, zahtijevati da međususjedski odnosi budu izvanredni.

Spska lista nedavni stav DPS-a da se odnosi Crne Gore i Srbije razvijaju ‘’hladno i sporo’’ tumači kao signal da se u zvaničnoj Podgorici već traži alibi za skorašnje priznanje nezavisnosti Kosova.


XS
SM
MD
LG