Linkovi

Rajs: SAD žele stabilan Balkan na kome će Srbija shvatiti da u Americi i EU ima prijatelje


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs danas je u Vašingtonu o brojnim globalnim izazovima razgovara sa njemačkim kolegom po funkciiji Frankom Valterom Štajnmajerom.

Govoreći o situaciji na Kosovu Rajsova je ponovila da Sjedinjene Države žele stabilan Balkan.

"I SAD i Njemačka su priznale Kosovo. Želimo stabilan Balkan na kome će Srbi shvatiti da u Sjedinjenim Državama i Evropskoj uniji imaju dobre prijatelje, ali da moramo dozvoliti razvoj Kosova kao nove nezavisne države», kazala je Kondoliza Rajs.

Njemački ministar Štajnmajer takođe je naglasio potrebu da Balkan bude stabilan, rekavši:

"Naravno, u ovom trenutku, ključno pitanje je stabilizacija Kosova na Balkanu, što nije tako lak zadatak. Posebno sada uoči parlamentarnih izbora u Srbiji, kada nacionalisti to pokušavaju da iskoriste i naruše proevrospku atmosferu u Srbiji. Nadam se da se ta ideja neće materijalizovati.", kazao je Štajnmajer.

Na istom brifingu Kondoliza Rajs je negirala da je postignut sporazum sa Sjevernom Korejom o procesu nuklearnog razoružanja Pjongjanga, a dvoje zvaničnika su se – govoreći o nukleranom programu Irana – založili za nastavak pristupa sa dva kolosjeka – mogućeg nastavka pregovora sa Teheranom, ali i dodatnih sankcija ukoliko režim u Islamskoj republici i dalje bude odbijao da prestane da obogaćuje uranijum.

XS
SM
MD
LG