Linkovi

Crnogorska vlada utvrdila nacrt Nacionalnog programa za integraciju u EU


Crnogorska vlada utvrdila je danas nacrt Nacionalnog programa za integraciju (NPI) u Evropsku uniju, koji predstavlja jedan od ključnih dokumenata na evropskom putu Crne Gore.

Potpredsjednik vlade Gordana Đurović kazala je da je usvojen i Program javne rasprave u trajanju od 30 dana, tako da bi do kraja maja mogla biti usvojena i konačna verzija tog dokumenta.

Ona je novinarima rekla da NPI obuhvata presjek obaveza Crne Gore prema EU u narednih pet godina.

Taj dokument će služiti ne samo kao instrment koordinacije reformi na putu ka EU i osnova za izradu godišnjih programa rada Vlade, već i kao transparentna informacija o planiranim reformama, namijenjena Evropskoj komisiji i državama članicama EU, s jedne strane, i crnogorskoj javnosti, s druge strane.

“Radi se o sveobuhvatnom dokumentu koji se ne odnosi samo na projekciju razvoja ukupnog sistema državne uprave i pravosuđa, kao i jačanja uloge parlamenta u procesu evropskih integracija, već predstavlja i proces usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa evropskim”.

Prema njenim riječima, NPI ima šest poglavlja na 557 strana.

Đurović je rekla da iskustva pokazuju da je za sprovođenje procesa evropskih integracija potrebno godišnje izdvajati između dva i četiri odsto Bruto-društvenog proizvoda, navodeći da su benefiti mnogo veći.

Ona je kazala da procjene govore da je za potrebe implementacije evropskih standarda u Crnoj Gori potrebno angažovanje dodatnih 550 ljudi u državnoj administraciji.

Đurović je istakla da je ovaj strateški dokument koncipiran na bazi najbolje prakse zemalja koje su ovu fazu integracija uspješno završile i da je njegova izrada bila transparentna.
“Izradom NPI-a još jednom pokazujemo da smo pozitivan primjer u regionu i potvrđujemo da Crnu Goru, kao državu i njene ukupne kapacitete u procesu evropskih integracija, ne treba potcijeniti. Nadam se da će tako biti i ubuduće i da ćemo i dalje slati pozitivne i konstruktivne poruke”.

Ranije, crnogorski premijer Milo Đukanović najavio je da je realna mogućnost da Crna Gora do juna aplicira za status kandidata za članstvo u EU, ali i dodao da se ne treba opterećivati rokovima.

XS
SM
MD
LG