Linkovi

Kondoliza Rajs protiv imuniteta za Siriju u istrazi ubistva bivšeg libanskog premijera


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs odbacila je juče predlog da bi sirijske lidere možda trebalo izuzeti od istrage u vezi sa ubistvom bivšeg libanskog premijera Rafika Haririja, izvršenom 2005. godine. Tokom jednog svedočenja u Senatu, Rajsova je takođe odbacila mogućnost pokretanja bezuslovnih razgovora sa Iranom o nuklearnom programu te zemlje.

Kondoliza Rajs je izjavila da sud Ujedinjenih nacija, koji vodi istragu o ubistvu Haririja, ne nastoji da po svaku cenu dovede sirijsko rukovodstvo u vezu sa tim. Ali, dodala je ona, izuzeti Siriju od moguće krivice pre nego što pomenuti sud završi posao predstavljalo bi udarac za međunarodnu pravdu. Rajsova je time odgovorila na pitanje republikanskog senatora Arlena Spektera o tome da li bi sirijski predsednik Bašar Al-Asad možda bio spremniji da obuzda radikalne grupe, kao što su Hamas i Hezbolah, ako bi znao da neće biti meta istrage u slučaju Hariri. Spekter je dodao da on ne podržava takvu ideju ali da je jordanski kralj Abdula, tokom nedavne posete Vašingtonu, rekao da istraga veoma zabrinjava sirijskog lidera. Kondoliza Rajs je rekla da bi ograničavanje rada tribunala bilo loše i za Liban i za međunarodnu pravdu.

”Ne znamo šta će taj tribunal otkriti. Mi nastojimo da se on ne usmeri na Siriju, niti na porodicu Asad, već pokušavamo da osiguramo neometan i integrisan rad tribunala. Uostalom, tribunal je osnovan na osnovu rezolucije Saveta bezbednosti UN i njegov rad mora da se odvija sa integritetom.“

Tribunal do sada nije podigao ni jednu optužnicu u tom slučaju, iako su četvorica prosirijski orjentisanih libanskih oficira već skoro dve godine u zatvoru, zbog navodne umešanosti u atentat sproveden kamionom natovarenim eksplozivom, u čijoj je eksploziji pored Haririja poginulo još 22 ljudi.

Tokom pretresa u senatskom Pododboru za namenska sredstva, senator Spekter je takođe rekao da bi Bušova administracija trebalo da odustane od zahteva da Iran obustavi obogaćivanje uranijuma kao uslov za razgovore sa Sjedinjenim Državama i drugim zemljama. Državni sekretar Kondoliza Rajs izjavila je da taj uslov ne postavljaju samo Sjedinjene Države već i druge zemlje koje pokušavaju da se sporazumeju sa Iranom u vezi sa njegovim nuklearnim programom. Ona je dodala de Iranu ne bi trebalo dozvoliti da te pregovore koristi kao masku dok istovremeno nastavlja da usavršava tehnologiju koju bi mogao da upotrebi za izradu nuklearnog oružja.

XS
SM
MD
LG