Linkovi

U rubrici «Američki profili» predstavljamo vam pijanistu Martina Berkovskog


U ovom izdanju rubrike «Američki profili» predstavljamo vam Martina Berkovskog, pijanistu koji je svojom virtuoznošću i velikim žarom sa kojim svira impresionirao muzičke kritičare širom sveta. Berkovski je, međutim, pre 25 godina prestao da svira za kritičare i posvetio svoju muziku uzvišenijem cilju.

«Muzika je veća od mene. Ja imam privilegiju da budem u njenom društvu. Pre svakog koncerta se molim za skromnost kako bi dobio snagu od Boga i mogao da izvedem ovu predivnu muziku.»

Martin Berkovski je bio čudo od deteta, koji je počeo da izvodi samostalne koncerte kada je imao samo 8 godina. Sa svega 20 godina, mladi virtuoz je osvojio međunarodno priznanje za svoje disciplinovano, ali i snažno i nadahnuto izvodjenje.

To se sve završilo 1982. godine kada je Berkovski sa nepunih 40 godina pao sa motora, povredio kičmu i prelomio desnu ruku na čak 8 mesta. Doktori su mu rekli da više nikada neće moći da svira.

«Četiri meseca sam ležao nepokretan i to je bila odlična prilika za razmišljanje. Dok sam još bio u bolnici, na Božić 1982. sam imao viziju i znao sam da ću ozdraviti.»

Berkovski se oporavio, a njegov život je postao sasvim drugačiji.

«Rekao sam sebi, «to je to; svi koncerti, snimanja, sve aktivnosti će od sada biti u dobrotvorne svrhe». I tako je ostalo sve do danas.»

Berkovski je dobio nadimak pijaniste dobrotvornih koncerata. Zarađivao je novac predajući časove klavira u SAD i drugim zemljama.

A onda je 2000, 18 godina pošto se oporavio od saobraćajne nesreće, oboleo od raka.

«Kroz glavu vam, naravno, prođe da ste upravo dobili smrtnu presudu.»

Međutim, Berkovski je uspeo da pobedi ovu opaku bolest u Centru za lečenje raka u Tulsi, u državi Oklahoma.

Martin Berkovski trenutno radi na odavanju posthumne počasti svom prijatelju i saradniku, Alenu Houvanesu, maštovitom kompozitoru poreklom iz Jermenije, koji je proizveo mnogobrojna dela pre smrti 2000. godine.

«Njegova muzika je jedinstvena po tome što je mešavina starog, baroknog, istočnog i zapadnog zvuka.»

Kako priča Berkovski, on je sa Houvanesom delio slična ubeđenja o izvoru odakle dolazi i moći koju izaziva lepa muzika.

«Nikada nisam sumnjao da muzika dolazi sa mesta vrlo udaljenog i mnogo većeg od nas. Houvanes i ja smo o tome razgovarali nebrojeno puta.»

Martin Berkovski je pokretačka snaga iza Istraživačkog međunarodnog centra Alen Houvanes, koji se trenutno gradi u jermenskoj prestonici, Jerevanu. Berkovski obezbeđuje sredstva za izgradnju Centra održavajući recitale u svojoj kući u Virdžiniji. Prema njegovim rečima Centar, u kome će biti smeštena arhiva Houvanesovih kompozicija, će biti otelotvorenje njihovih zajedničkih ideala.

Berkovski promoviše tu viziju već godinama, tako što je npr. 2006. godine poveo svog učenika iz Turske da svira na koncertu u Jermeniji. Predivna muzika koja se izvodi sa predanošću ima moć da ujedini ljude, kaže Berkovski kome je to duboko uverenje i dalje zvezda vodilja.


XS
SM
MD
LG