Linkovi

Agencija za aviosaobraćaj zatražila proveru dokumenata o održavanju letelica


Američka Federalna agencija za aviosaobraćaj je zatražila proveru svih dokumenata o održavanju američkih letelica, posle izveštaja da je jedan veliki avioprevoznik ozbiljno prekršio bezbednosne propise. Propusti u inspekcijskim dokumentima kompanije Sautvest erlajnz, naterali su Federalnu agenciju da proveri poštovanje propisa u drugim agencijama. Kompanija Sautvest erlajnz je priznala da je njnih 46 aviona letelo bez obavezne inspekcije.

Federalna agencija za aviosaobraćaj će pomnije pratiti sve letelice – naročito starije modele kao što je Boing 737. Državni inspektori žele da osiguraju da svi američki prevoznici sprovedu sve neophodne strukturalne provere – koje najmanje jedna kompanija, po sopstvenom priznanju, nije obavljala. Federalna agencija je utvrdila da su desetine letelica Sautvest erlajnza čak do devet meseci letele bez inspekcije, ugrožavajući bezbednost hiljada putnika. Stručnjak za aviobezbednost Majkl Bar se pita kako je agencija zadužena za bezbednost aviosaobraćaja mogla da dopusti da se tako nešto dogodi.

«Ako je Federalna agencija znala za problem, ako nije rešila problem i ako je i dalje dozvoljavala Sautverstu da leti, suštinski znači da je samo klimala glavom i odobravala», kaže Bar.

U nedavnim inspekcijama su pronađene naprsline na najmanje šest letelica. Agencija je zbog kršenja propisa kaznila avioprevoznika više od deset miliona dolara, ali stručnjak za vazduhoplovstvo i pisac Džon Nens kaže da i sama federalna služba mora da podnese svoj deo odgovornosti.

«To nije samo sistemski problem u Federalnoj agenciji – to ukazuje da ćemo ubuduće morati da imamo bolje vođstvo u toj službi, koje će zasnivati rad na boljoj komunikaciji između različitih nivoa», kaže Nens.

Uprkos propuštenim inspekcijama, vršilac dužnosti šefa Federalne agencije kaže da najnoviji podaci ukazuju da letenje nikada nije bilo bezbednije. Agencija će do kraja meseca završiti preliminarni izveštaj, koji će biti kompletiran do juna. Američki zakonodavci u međuvremenu traže kongresni pretres na kojem će se razmotriti bezbednosni prekršaji kompanije Sautvest erlajnz i način na koji je ceo slučaj vodila Federalna agencija.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG