Linkovi

Soči: Vladimir Putin i Džordž Buš do kraja ostali verni principu potpune otvorenosti


Američki predsednik Džordž Buš i ruski predsednik Vladimir Putin, okončali su oproštajni samit bez sporazuma o raketnom štitu, ali sa dogovorom o budućoj saradnji svojih naslednika.

Dvojica predsednika su završila razgovore s naglaskom na pozitivnim dostignućima. Oni su istakli da će raditi na pitanju raketnog odbrambenog štita. Takodje su s ponosom govorili o transformaciji američko-ruskih odnosa tokom više od sedam godina međusobne saradnje. Buš i Putin ostavljaju svojim naslednicima okvirni sporazum u kojem se navode njihova dosadašnja dostignuća i pogledi na budućnost. Predsednik Buš je rekao da taj sporazum odražava dubinu njihovog odnosa.

«Ozbiljno smo radili u prošlosti da bismo našli područja na kojima možemo da sarađujemo i pronašli put da se saglasimo i kad se razilazimo.»

Jedna od tema oštrog neslaganja je raketni odbrambeni štit. Sjedinjene Države žele da izgrade takav sistem u centralnoj Evropi. Rusija tvrdi da bi to dovelo do nove trke u naoružanju. Na završnoj konferenciji, Buš i Putin su istakli da je nekakav sporazum i dalje moguć, bez obzira što u Sočiju nije postignut prodor. U govoru preko prevodioca, predsednik Putin je rekao kako veruje da Sjedinjene Države razumeju njegove strepnje povodom namere Sjedinjenih Država da stacioniraju radarski sistem u Češkoj i sistem raketnih presretača u Poljskoj. On je ukazao da je Vašington ponudio izvesne mere za izgradnju medjusobnog poverenja koje se razmatraju.

«Oprezno sam optimističan kad su u pitanju medjusobni sporazumi. Verujem da je to moguće. Medjutim, problem su detalji takvih sporazuma.»

Predsednik Buš je istrakao da su dve strane obećale da će pronaći rešenje i primetio da potpisani strateški sporazum i sam samit u Sočiju, podržavaju ideju širenja mreže raketne odbrane.

«Odlučno podržavam viziju globalnog sistema. Na tome saradjujemo.»

Dvojici lidera je postavljeno pitanje da li su na ovom samitu jednostavno odlučili da rešavanje tog pitanja prepuste svojim naslednicima. Predsednik Buš je odgovorio odrečno.

«Možete cinično reći da je to prepuštanje budućnosti. Ne bih to rekao, jer duboko verujem u potrebu da se zaštitimo.»

Medjutim, nepobitna je činjenica da Putin odlazi sa položaja narednog meseca, dok predsednik Buš odlazi iz Bele kuće u januaru. Dmitrij Medvedev će 7. maja biti inaugurisan kao novi predsednik Rusije. Tokom boravka u Sočiju, predsednik Buš je održao i prve sadržajne razgovore sa Putinovim naslednikom, da bi posle susreta izjavio da je impresioniran novim ruskim predsednikom. Očekuje se da će predsednik nove Ruske vlade da bude Putin, koji je novimarima međutim rekao da će predsednik Medvedev biti zadužen za inostranu politiku.

«Što se mene tiče, ako budem premijer, u tom svojstvu ću imati mnoge druge teme i probleme na svom dnevnom redu.»

Dmitrij Medvedev će na medjunarodnom planu debitovati u julu, kad će predstavljati Rusiju na godišnjem samitu G-8, grupe vodećih industrijalizovanih zemalja u svetu.

XS
SM
MD
LG