Linkovi

Tadić zatražio od Tužilaštva da hitno uloži žalbu na presudu Haradinaju


Zvaničnici vlasti traže reagovanje Tužilaštva i preispitivanja legitimnosti Haškog tribunala povodom oslobađajuće presude koju je taj Sud izrekao Ramušu Haradinaju.

Predsednik Srbije Boris Tadić zatražio je od haškog Tužilaštva da hitno uloži žalbu na oslobađajuću presudu Ramušu Haradinaju jer je odluka Međunarodnog suda za ratne zločine skandalozna i pogrešna. Srbija želi da pomogne Tribunalu u prikupljanju dokaza, jer je Haradinaju, koji jeste zločinac, mesto u zatvoru, isakao je Tadić i dodao da je svim zločincima mesto u Hagu a to je jedini način da pravda bude zadovoljena i da se već jednom stavi tačka na pitanje ratnih zločina koji su počinjeni na teritoriji bivše Jugoslavije. Ponovo se oglasio i premijer Vojislav Koštunica koji smatra da Srbija mora na odgovoran način da pokrene pitanje rada Haškog tribunala i da zatraži od Evropske unije da započne ozbiljan razgovor i utvrdi legitimnost tog Suda.

Iako su još otvorene mnoge teme iz prošlosti, Kosovo okupira pažnju političke javnosti i zbog događaja koji tek predstoje. Tako je Republička izborna komisija, i pored protivljenja predstavnika Liberalno demokratske partije i radikala, formirala radnu grupu koja treba da izradi uputstva za sprovođenje lokalnih izbora na Kosovu. Iako iz UNMIK stižu upozorenja da je ta međunarodna organizacija jedina zadužena za organizovanje izbora na Kosovu, u Beogradu se podseća da je međunarodna administracija i do sada dozvoljavala da se i Srbi sa Kosova izjašnjavaju na srpskim parlamentarnim izborima. Koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić veruje da će ovog puta biti dozvoljeno kosovskim Srbima da glasaju i za lokalne izbore koje je raspisao srpski Parlament kako bi se sprečila šira eskalacija nezadovoljstva Srba i mogućeg nasilja.

XS
SM
MD
LG