Linkovi

Danas vam predstavljamo novo holivudsko ostvarenje film “Leatherheads”


Holivudska super-zvezda Džordž Kluni po treći put je stao iza kamere kao reditelj staromodne komedije smeštene u burne 1920-te godine, u kojoj pored njega glume dobitnica Oskara Rene Zelveger i Džon Krasinski, u Americi poznat po TV seriji “The Office”.

Godina je 1925, a gruba igra američkog fudbala koju igraju muškarci sa kožnim kacigama (po čemu je film i dobio ime), odavno je popularna po koledžima ali nikako da postane profesionalni sport. Iskusi, odnosno ostareli igrač Dodž Konoli, koga glumi Kluni, zna da mora da smisli nešto specijalno kako bi privukao publiku na utakmice njegovog tima, Buldoga iz Duluta u Minesoti. Konoli smatra da je rešenje –mladi Karter Raderford, koji je napustio tim za koji je igrao na koledžu kako bi se borio u Prvom svetskom ratu, odakle se vratio kao heroj.

Plan u početku uspeva, ali se onda pojavljuje odlučna novinarka Leksi Litlton, koju tumači Rene Zelveger.

Ispostavlja se da je Leksi dobila zadatak da sazna pozadinu priče o Karterovom herojstvu na bojnom polju … a sve se pretvara u ljubavni trougao kada prepredeni Dodž shvati da mu se ona dopada:

“Godinama sam izbegavao da radim romantične komedije jer mislim da one više jednostavno ne funkcionišu.”

Džordž Kluni kaže da voli komedije gegova iz 1940-ih i 1950-ih koje je gledao na televiziji kao dečak, I smatra da je brzi, duhoviti dijalog – koji savršeno odgovara vremenu u kome se odvija “Leatherheads” – mnogo smešniji od formule koja se primenjuje u većini današnjih romantičnih komedija.

“Znamo kako se one završavaju – momak na kraju dobije devojku, a ako se tako ne završi, publika se oseća nezadovoljno. Zato one funkcionišu jedino ako ih stavite u zaista interesantan kontekst, mesto koje je podjednako u centru pažnje kao i sam romantični zaplet. Dopada mi se svet iz “Leatherheads-a” jer ga nisam video, tako da je odmah imao jedinstveni kvalitet. Takodje nam je nametao vrstu dijaloga koji ne može da se primeni u savremenim filmovima. U pitanju je veoma brza I živahna razmena rečenica, da bismo bili verni vremenskom periodu koji smo hteli da dočaramo, a meni je to zabavnije od današnjih dijaloga”.

Rene Zelveger kaže da je, izmedju ostalog, proučavala filmove zvezda komedija 1930-ih i 40-ih, Rozalind Rasel i Džin Artur, da bi bolje razumela lik Leksi, ali dodaje da joj je tumačenje žene iz drugačijeg vremena dalo slobodu I priliku da više uživa u glumi.

“Možda to ima veze sa tim što sam dobila priliku da pobegnem od realnosti. Iz mog iskustva, što je lik koji tumačim dalji od moje realnosti, više uživam i lakše mi je da utonem u njen život. Teže mi je da glumim devojke koje liče na mene i slično se oblače kao ja, nego da nosim korset ili podvezice ili, u ovom slučaju, lepršave haljine i ešarpe i šešire…”

Džon Krasinski je dobro poznat američkoj publici po savremenoj komediji “Office” a kaže da je Karter, klasičan lik iz sveta komedije gegova, bio prijatna promena.

“To je sasvim drugačiji stil glume. Poenta “Office-a” je što veća realističnost i usporenost. Ovde sam morao da budem jako brz, sa puno fizičke glume, ali sam dobro prošao pošto glumim zvezdu fudbala i ratnog heroja. Bio sam u centru pažnje tako da je sve bilo u redu…”

U filmu "LEATHERHEADS" takodje glumi Džonatan Prajs kao menadžer sumnjivog morala, a Stiven Rut tumači večno pripitog sportskog novinara. Muziku za film, mešavinu popularnih pesama i muzičkog stila 1920-ih, radio je Rendi Njuman.

XS
SM
MD
LG