Linkovi

U Beogradu i dalje negativno komentarišu presudu Haškog tribinala


Zvaničnici u Beogradu i dalje negativno komentarišu oslobađajuću presudu Haškog tribinala za Ramuša Haradinaja.

Premijer Vojislav Koštunica pozvao je Evropsku uniju da pošto već godinama Haški tribunal stavlja kao ključno merilo za nastavak saradnje sa Srbijom sada saopšti da li i posle odluke da Haradinaj nije ratni zločinac smatra da je Tribunal institucija koja je kredibilna i merodavna da uslovljava stepen saradnje Srbije sa EU.

A portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić ocenio je da je oslobađanjem Haradinaja poslata krajnje negativna poruka nacionalnim sudovima za ratne zločine i uopšte javnosti. Vekarić kaže da ne treba negirati istorijsku ulogu Haškog tribunala u vreme kad političke elite nisu bile spremne da se suoče sa temom ratnih zločina i dodaje da :

"Nažalost ovakvim epilogom sada su razočarani svi oni koji su se zalagali da se poštuje Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom."

Bez obzira na ovakvu presudu Haškog tribunala Srbija mora, upozorava saradnik Beogradskog centra za ljudska prava Vesna Petrović, da ispunjava svoje međunarodno preuzete obaveze prema tom Sudu. Presuda Haradinaju i odgovornost za zločine iz prošlosti nije jedina tema vezana za Kosovo o kojoj se raspravlja u Beogradu.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac otkrio je veoma neprijatne detalje događaja vezanih za reagovanje vlasti u Srbiji posle jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Šutanovac je naime rekao da je njegova Demokratska stranka sprečila očigledan scenario da u širem regionu Kosova dođe do sukoba koji bi eskalirali i od Kosova napravili Bejrut s nesagledivim posledicama i pojasnio da je narodnjačka koalicija u Vladi imala ideje o vojnoj intervenciji na Kosovu. Neko je hteo da Srbima na Kosovu pomažemo tako što bismo im doturali oružje i municiju, rekao je Šutanovac i ponovio optužbe na račun koalicionih partnera da stoje iza napada na ambasade i druge zgrade u Beogradu 21. februara.

XS
SM
MD
LG