Linkovi

Znatan pad dolara na tržištu valuta odražava se i na američke turiste


Znatan pad dolara na tržištu valuta, pored ekonomskih nevolja u Sjedinjenim Državama, odražava se i na američke turiste i Amerikance koji žive u inostranstvu. Čak i u francuskoj prestonici, zabeležen je desetoprocentni pad posetilaca iz Sjedinjenih Država, koji su uvek bili najbrojniji.

Hladno i kišovito vreme u Parizu nije sprečilo Džoa Šefera, američkog turistu iz Milvokija u Viskonsinu da, sa svojom četvoročlanom porodicom, pseti grad svetlosti. Nisu ga odvratile ni visoke pariske cene – ovog puta još više zbog ogromnog pada vrednosti američkog dolara u odnosu na evropski euro.

«Došli smo bez obzira na cene. Možda nećemo ostati dugo. Možda ćemo samo jesti sendviče sa sirom.»

Nekoliko blokova dalje, u Katedrali Notr Dam, Linda Surma iz Detroita kaže da je takodje šokirana visokim cenama u Parizu ovih dana.

«U jednom malom kafeu platila sam pet eura za vrećicu čaja. Mislim da je to prilično smešno. Šta je vrećica čaja? Supa me je koštala sedam eura, a šolja čaja pet. To je pomalo šokantno za mene.»

Medjutim, gospodja Surma ne žali što je rešila da dodje u Pariz i ne planira da, zbog troškova, odustane od obilaska turističkih atrakcija – čak i ako to znači ne kupiti suvenire.»

Pol Rol je upravni direktor «Pariskog ureda za konvencije i posetioce». On kaže da američki turisti u Parizu – kojih je prošle godine bilo milion i po – imaju tendenciju da manje troše kad je dolar slab, ali ne otkazuju posetu.

«Ne raspolažemo nikakvim statističkim podacima, ali smo tokom niza godina, primetili da se Amerikanci, kada su putovanja u Evropu skuplja, orijentišu na jeftinije varijante. Umesto da odsednu u luksuznom hotelu, oni odlaze u hotel sa četiri zvezdice. Umesto da odu u gastronomski restoran odlaze u jeftinije kafane sa manje zvezdica.»

Medjutim, od nedavno, neki Amerikanci čak i ne putuju u Pariz – ili Evropu uopšte - jer dolar dostiže rekordno nizak nivo u odnosu na euro. U ovom trenutku, jedan euro vredi dolar i šezdeset centi – dok su, pre par godina, dve valute bile izjednačene vrednosti.

Pariz je prolazio kroz periode pada turizma i ranije – odnosno 2003. godine, kad su nesuglasice na dve strane Atlantika u vezi sa ratom u Iraku bile na vrhuncu. U to vreme, Turistički savez Francuske, pokrenuo je kampanju da ponovo privuče Amerikance, angažovanjem američkog glumca i reditelja Vudija Alena da snimi reklamni video pod nazivom: «Let's Fall in Love Again», odnosno – «zaljubimo se ponovo». Rol ističe da pariski turistički biro nema neposredne planove za novu ofanzivu šarma, mada neki pariski hoteli nude cene prenoćišta prema fiksnom kursu dolara i evra.

I Druge evropske zemlje takodje su zabrinute zbog slabije posete Amerikanaca. U Irskoj je Ministarstvo za turizam odvojilo dodatnih 4,8 miliona evra za marketing ostrvskih atrakcija u severnoj Americi. Irska hotelska federacija takodje promoviše smanjenje cena. U medjuvremenu, u Amsterdamu menjačnice odbijaju turiste koji nastoje da zamene dolare u strahu da će imati gubitke zbog daljeg pada američke valute. U Parizu, Amerikanci koji plaćaju u dolarima takodje osećaju te gubitke. Medju njima je i Nensi Birdsli, dopisnik ugledne radio stanice NPR:

«Stvari stoje tako loše da i ne gledam kursnu listu svaki dan. Ne kupujem više odeću. Sve je to depresivno. Svaki put kad na internetu pogledate račun u banci, ako podignem trista eura to je sada petsto dolara. Sve je sasvim depresivno i ne očekujem nikakvo poboljšanje.»

Medjutim, prema tvrdnji Olivera Grifita, upravnog direktora Američke trgovinske komore, američke kompanije koje operišu u Parizu manje su pogodjene padom dolara. Mnoge od njih zapošljavaju Evropljane, a ne Amerikance koji su plaćeni u evrima, a ne u dolarima:

«Američke kompanije koje investiraju u Francuskoj nisu pretrpele tako drastične gubitke zbog toga što su velikim delom multinacionalne. One imaju imovinu i u dolarima i u evrima i drugim valutama. Deo sirovina nabavljaju iz evro zone, a deo iz dolarske monetarne zone. «

Drugi, medjutim, profitiraju zbog ovog pada dolara. Grifit kaže da je investiranje Francuske u Sjedinjenim Državama u oštrom padu tokom protekle dve godine – dok američki izvoznici ispituju nove prilike koje pruža jeftiniji dolar. Čak i kada je u pitanju turizam, Rol iz pariskog turističkog saveza je pragmatičan. Pariz je, naime, doživeo bum ruskih, kineskih i drugih stranih posetilaca, koji su od nedavno nadoknadili pad u broju američkih. Čak i pad broja američkih posetilaca, kaže Rol, samo je deo ciklusa.

XS
SM
MD
LG