Linkovi

CEMI: Kandidati za predsjednika Crne Gore probili zakonski limit


Svi kandidati za predsjednika Crne Gore, uoči izbora zakazanih za nedjelju, probili su zakonski limit kada je u pitanju finansiranje predizborne kampanje, pokazuju rezultati istaživanja centra za monitoring (CEMI).

Istraživanje o finansiranju političkog marketinga predsjedničkih kandidata u predizbornoj kampanji spovedeno je od 19. februara do 31. marta i obuhvata oglašavanje u dnevnim novinama i na televizijskim stanicama.

Najviše novca za taj vid promocije potrošio je predstavnik vladajuće koalicje Filip Vujanović – preko 709 hiljada EUR. Kandidat Pokreta za promjene Nebojša Medojević utrošio je do sada preko 560 hiljada EUR, Srpske liste Andrija Mandić više od 193 hiljade EUR, dok je najskromniji bio kandidat Socijalističke narodne partije Srđan Milić sa oko 68 hiljada EUR.

Izvršni direktor CEMI-a Zlatko Vujović napomenuo je, međutim, da tim ciframa treba dodati sumu za posljednju sedmicu, kada će svi intenzivirati marketinško prisustvo, kao i troškove pripreme kampanje, promotivnih skupova i drugih propagandnih materijala.

’’Cijena kampanje Vujanovića na kraju izbornog procesa ne može biti ispod milion EUR, odnosno osam puta viša od zakonskog limita’’.

Medojevićeva kampanja koštaće najmanje 650 hiljada EUR, Mandićeva 250 hiljada, a pretpostavlja se da će i Milić do kraja kampanje probiti limit.

Vujović je kazao da ključno pitanje nije koliko je potrošeno, već odakle taj novac, odnosno ko je i koliko finansirao kampanje.

On je rekao da sve ovo ukazuje da se hitno moraju usvojiti zakoni koji regulišu ovu oblast, jer je to obaveza iz Akcionog plana borbe protiv korupcije, što od Crne Gore zahtijevaju Evropska komisija, Savjet Evrope, a i preporuke OEBS-a, ali da za to politička elita u Crnoj Gori nije spremna.

CEMI se bavio i učešćem manjina tokom izbornog procesa, kao i ulogom političkih struktura u manipulisanju manjinskim zajednicama. Prema istraživanju, predstavnici manjina smatraju da im predsjednički kandidati nisu posvetili dovoljnu pažnju.

XS
SM
MD
LG