Linkovi

U Vašingtonu na tapetu se našla Federalna administracija za avijaciju


U Vašingtonu na tapetu se našla Federalna administracija za avijaciju, nakon što je dvoje insajdera odlučilo da javno progovori o malverzacijama unutar agencije. Afera o ustupcima koje su pojedini funkcioneri davali aviokompanijama dospela je i pred Kongres.

Insajderi su govorili na pretresu nakon što su otkrili da su inspektori Federalne agencije za avijaciju znali da su avioni kompanije Southwest leteli bez neophodnih tehničkih preglda. Jedan od insajdera tvrdi da je to pitanje pokretao čak 38 puta i da je Agencija ćutala sve dok nije javno progovorio:

«Otvoreno sam i dokumentovano prigovarao i niko me nije čuo dok ti prigovori nisu dospeli do Vašingtona.”

Pomenuta afera rezultirala je rekordnom globom od preko deset miliona dolara za Soutwest i dovela do privremenog prizemljenja desetina njihovih vazduhoplova radi inspekcije. Potom su i kompanije UNITED, DELTA i AMERICAN prizemljile delove svojih flotila, jer ni ti avioni nisu bili adekvatno održavani.

Mnogi se pitaju zašto je Federalna agencija reagovala tako sporo. Stručnjak za avijaciju Džon Nans je TV mreži ABC rekao kako je agenciju potrebno «remontovati».

«Da ja imam priliku da budem na čelu te agencije, prvo bih otišao u Kongres - zatvorio je, otvorio sasvim novu agenciju i doveo efikasne ljude, a penzionisao one koji nisu . Agencija je bukvalno promašila svoju misiju.»

Agencija je disciplinovala dva službenika upletena u aferu sa Southwestom, a četiri američke aviokompanije trenutno su pod istragom zbog mogućeg nepoštovanja federalnih propisa.

XS
SM
MD
LG