Linkovi

Kandidati Demokratske stranke pokušavaju da pridobiju članove sindikata


Ispitivanja javnog mnjenja ukazuju da se prednost koju Hilari Klinton ima u odnosu na rivala – senator Baraka Obamu u Pensilvaniji, uoči izbora u toj saveznoj državi 22. ovog meseca – smanjila sa 12 na 9 odsto za samo dve nedelje.

Novo istraživanje Univerziteta Kvinipek iz Konektikata objavljeno je u trenutku kada je Klintonovoj pobeda preko potrebna. Oba kandidata Demokratske stranke pokušavaju da pridobiju oko 800 hiljada članova sindikata – ključne grupe u stranačkom biračkom telu.

Klintonova je najavila da ne namerava da odustane od trke pre konvencije u Avgustu, a na skupu u Filadelfiji uporedila se sa Rokijem - fiktivnim bokserskim herojem.

"Važno je da narod Pensilvanije glasa i da se ti glasovi ubroje. Kad dođe kraj borbe, ja i Roki imamo mnogo zajedničkog. Ja nikad ne odustajem jer znam da ćemo zajedno uspeti. Popećemo se na planinu za bolje dane Amerike."

Kvinipekovo istraživanje, duduše, pojačava argument Klintonove da bi na novembarskim izborima bila jači kandidat u obračunu sa republikanskim senatorom Džonom Mekejnom. Anketar Piter Braun kaže da Hilari Klinton stoji bolje od Obame u tri ključne savezne države.

"Mi sprovodimo istraživanja u Pensilvaniji, Floridi i Ohaju jer niko nije dobio predsedničke izbore još od 1960. a da nije dobio u dve od spomenute tri države. U svakoj od država ona stoji bolje od Obame u konkurenciji sa Mekejnom."

U međuvremenu, Obama je u sredu dobio važnu podršku uticajnog bivšeg kogresmena iz Indijane Lija Hamiltona i guvernera Vajominga Dejva Fridentala. Obama je takođe najavio da razmatra da bivšem potpredsedniku Alu Goru ponudi mesto u svom kabinetu, ukoliko bude izabran u novembru. Njegov adut u nadmetanju sa Mekejnom je protivljenje ratu u Iraku.

"Rešenje za Irak mora da bude političko, ne vojno i zato iračkim liderima moramo jasno signalizirati da ne namerava da trajno ostanemo u njihovoj zemlji. Mekejn smatra suprotno. To je pogrešan pristup, jer omogućava da iračke vođe i dalje postupaju neodgovorno”.

Mekejn je, dok čeka rivala za novembarske izbore, obišao Mornaričku akademiju u Anapolisu u Merilendu – gde se nekada spremao za rat u Vijetnamu, tokom koga je pet godina proveo u ratnom zarobljeništvu. Reporterima koji ga prate, senator iz Arizone rekao je da je počeo da sastavlja listu mogućih potpredsedničkih kandidata i da se nada da će znati ko je kandidat za potpredsedniika pre konvencije u septembru.

XS
SM
MD
LG