Linkovi

Rusija preti da će blokirati članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama


Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov rekao je da Moskva može da upotrebi svoje mesto u Savetu bezbednosti kako bi blokirala članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama. To saopštenje poklopilo se sa dolaskom u Beograd prvog aviona sa ruskom humanitarnom pomoći namenjenoj kosovskim Srbima.

Obrativši se zakonodavcima u donjem domu ruskog parlamenta, državnoj Dumi, ministar inostranih poslova, Sergej Lavrov, rekao je da su veća zategnutost u delovima Kosova u kojima žive Srbi i opšte nezadovoljstvo u Srbiji direktni rezultat, kako se izrazio - neodgovorne i kratkovide politike, koja je imala za cilj unilateralnu deklaraciju o nezavisnosti Kosova. Lavrov je optužio Evropsku uniju da podržava i ohrabruje tu nezavisnost.

Lavrov je izjavio da je Rusija, kao stalna članica Saveta bezbednosti, u poziciji da ne dozvoli Kosovu da postane punopravni član Ujedinjenih nacija. To se, kako je rekao, ne može zaobići.

Politički analitičar Aleksej Malašenko iz Karnegi centra u Moskvi kaže da Rusija može da računa na manji broj bivših sovjetskih republika, poput Kazahstana, za podršku svom stavu o Kosovu u Ujedinjenim nacijama. Medjutim, on podvlači da ta pretnja vetom nema više onaj uticaj, koji je imala kad je sedište Moskve u Savetu bezbednosti držao Sovjetski Savez. Malašenko kaže da će Rusija imati teškoće da sprovede svoje protivljenje članstvu Kosova, posebno ako većina članica Ujedinjenih nacija bude za to članstvo. On ističe da će Rusija i Srbija morati da segnu i van puke retorike, kako bi se pozabavili političkim realnostima nezavisnosti Kosova.

Malašenko kaže da će Beograd, u krajnjoj instanci, morati da se povuče zbog svoje budućnosti u Evropi. Odnosi Srbije sa Rusijom, predstavljaju taktiku, kaže on, i dodaje da bi i Beograd i Moskva voleli da se pronadje kompromisno rešenje za Kosovo.

U medjuvremenu, pošiljka humanitarne pomoći iz Rusije namenjena srpskim enklavama na Kosovu stigla je na beogradski aerodrom "Nikola Tesla". Prvi od tri kontigenta pomoći sastoji se od 40 tona namirnica, koje je obezbedilo rusko ministarstvo za vanredne situacije i odbranu. Narednih dana, očekuje se i ostatak ukupne pomoći od 140 tona, vredne 1,7 miliona dolara. Humanitarna pomoć sadrži prehrambene proizvode, među kojima su konzerve ribe i mesa, dečja hrana, pirinač, šećer, kao i medicinsku opremu i farmaceutska sredstva.

XS
SM
MD
LG