Linkovi

Opozicija u Zimbabveu tvrdi da je pobedila na izborima


Opozicija u Zimbabveu tvrdi da je pobijedila na predsjedničkim I parlamentarnim izborima koji su održani u subotu, a čije rezultate je Izborna komisija počela danas da objavljuje.

Zvaničnici su objavili da su vladajuća ZANU PDF stranka i opozicioni pokret za demokratske promjene do sada osvojili po 26 od 210 poslaničkih mjesta. Rezultati preddsjedničkih izbora nijesu još objavljeni.

Opozicija je međutim saopštila da prema njenim rezultatima, opozicioni lider Morgan Cvangirai ubjedljivo vodi na izborima za predsjednika, 60 prema 30 odsto u odnosu na predsjednika Roberta Mugabea.

Pokret za demokratske promjene je naveo da je osvojio najveći broj glasova na većini izbornih mjesta. Opozicioni predstavnici kažu da je cilj dugog odlaganja objavljivanja rezultata izbora to da vlast dobije vreme da namesti rezultat glasanja.

Međutim, Izborna komisija je saopštila da je prebrojavanje glasova "ogroman zadatak". Portparol Stejt Dipartmenta Tom Kejsi pozvao je zvaničnike komisije da , kako je naveo, urade pravu stvar I pravilno prebroje glasove. Evropska Unija takođe je pozvala izbornu komisiju da što prije objavi rezultate izbora.

XS
SM
MD
LG