Linkovi

Rajs veruje u sporazum Izraela i Palestinaca do kraja godine


Američki državni sekretar, Kondoliza Rajs, završila je trodnevnu posetu Bliskom istoku rekavši da mirovni razgovori izmedju Izraelaca i Palestinaca napreduju. Ona je, medjutim, takodje ukazala da Izrael mora da obustavi izgradnju novih naselja.

Kondoliza Rajs je okončala trodnevne razgovore sa izraelskim, palestinskim i jordanskim liderima rekavši da su izraelsko palestinski razgovori na pravom putu da dovedu do mirovnog sporazuma do kraja godine. Kondoliza Rajs je to izjavila na konferenciji za štampu u Amanu u Jordanu, sa palestinskim presednikom Mahmudom Abasom.

«Znam da vaši timovi imaju puno teškog posla pred sobom, ali moram da kažem da je veoma impresivno ono što ste postigli, kao i ozbiljnost ovog procesa. Takodje mislim da se sve kreće u pravom smeru.»

U jednom od najoštrijih komentara o tom pitanju, Kondoliza Rajs je takodje apelovala na Izrael da prestane da gradi naselja na teritoriji okupiranoj tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine.

«Što se tiče aktivnosti na planu izgradnje novih naselja i dalje podvlačimo stav Amerike da bi aktivnosti oko izgradnje kao i proširenja naselja trebalo da budu obustavljene.»

Abas je izjavio da je optimista u pogledu postizanja sporazuma sa Izraelom do kraja godine.

On je ukazao da je optimista zbog, kako je naglasio, daljeg ličnog angažmana predsednika Buša u tom procesu, kao i zbog toga što izraelski i palestinski pregovarači rade na rešenju ključnih pitanja u ovom konfliktu. Abas je takodje istakao da će se 7. aprila sastati sa izraelskim premijerom Ehudom Olmertom. Ranije se američki državni sekretar u Jerusalimu sastala sa izraelskim liderima i šefovima izraelskog i palestinskog pregovaračkog tima.

Gradska uprava Jerusalima u medjuvremenu je objavila planove za izgradnju 600 novih domova u jednom naselju na Zapadnoj obali nadomak grada. Ključni koalicioni partner u vladi premijera Ehuda Olmerta, verska stranka Šas, takodje je najavila da je dobila odobrenje premijera Olmerta da izgradi dodatnih 800 kuća u istočnom Jerusalimu.

Nakon razgovora sa državnim sekretarom Kondolizom Rajs, Olmert je rekao da će Izrael nastaviti da gradi domove u istočnom Jerusalimu jer namerava da ga zadrži u okviru svakog eventualnog mirovnog sporazuma sa Palestincima.

U izveštaju izraelske grupe aktivista pod nazivom «Mir sada», navodi se da je Izrael, od prošlogodišnje bliskoistočne mirovne konferencije u Anapolisu, u saveznoj državi Merilend, odobrio izgradnju 1700 novih domova na Zapadnoj obali.

XS
SM
MD
LG