Linkovi

Velika Britanija uvodi energetsku inspekciju za prodaju kuća i stanova


Gotovo 40 odsto energije u Britaniji troši se na osvetljenje, grejanje i hlađenje 25 miliona porodičnih kuća. Britanska vlada kaže da bi čak i mala poboljšanja efikasnosti znatno smanjila potrošnju energije i oslobađanje ugljendioksida u atmosferu. Prema planu koji podržava Evropska unija, vlasnici kuća i stanova u Britaniji se podstiču na uvođenje metoda za štednju energije.

Kada prodaju kuće Britanci više ne reklamirajusamo njihov izgled, već i energetsku efikasnost. Od decembra, svako ko želi da proda kuću mora da ima podatak o njenoj energetskoj efikasnosti, odnosno o količini energije koju troši preračunatoj u količinu oslobođenih gasova staklene bašte. Cilj je da se oslobađanje ugljendioksida što više smanji jer, kako kažu ekolozi, 27 odsto tih gasova u Britaniji potiče iz njenih 25 miliona kuća.

”To je dosta teško za Englesku koja ima veoma mnogo starih kuća,“ kaže kućevlasnik Oliver Skelding.

Posebni inspektori sada proveravaju sve, počevši od bojlera i termostata, preko prozora i instaliranih sijalica do kamina. Inspektor Ajman Barmaki odmah je otkrio da dimnjak nema ugrađen razmenjivač toplote.

Čak i ulaz za životinje ulazi u proračun, zajedno sa dimenzijama prostorija. Kućevlasnik je pomalo nervozan jer će odluka inspektora uticati na energetsku ocenu kuće - koja se kreće od ”a“ do ”ge.“

Ocenu ”a“ dobijaju kuće koje su energetski samostalne, pa čak višak energije vraćaju u mrežu. Kuće sa ocenom ”ge“ su najgori rasipnici energije.

”Kada dobiju ocenu energetske efikasnosti vlasnici kuća obično žele da je poboljšaju kako bi povećali ocenu i time učinili kuću privlačnijom za kupce,“ kaže inspektor Ajman Barmaki.

Slične mere primenjuju se u svim zemljama Evropske unije. U Britaniji je to posebno postalo poželjno od prošle godine, kada su cene energije skočile za 15 procenata.

Poboljšanja su za sada dobrovoljna, ali Ed Metjus iz grupe Prijatelji zemlje kaže da će vlada morati da uvede i obavezna poboljšanja ako želi da ispuni plan o smanjenju oslobađanja ugljendioksida za 60 odsto u narednih 40 godina.

”Ljude treba obavezati na akciju, a mi smatramo da bi za sve kuće u Britaniji trebalo uvesti minimalne energetske standarde, tako da ne bi mogli da prodate kuću ako ona ne ispunjava minimalne standarde energetske efikasnosti,“ kaže Metjus.

Kuća Olivera Skeldinga dobila je ocenu ”de“ - nešto malo bolju od prosečne. Za sada niko nije ponudio da je kupi pa je odlučio da pokuša sa dodatnom izolacijom i novim termostatima. Inspektor Barmaki mu je poželeo sreću - koja će mu biti potrebna, jer kupci kuća u Britaniji sve više obraćaju pažnju na njihovu energetsku efikasnost.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG