Linkovi

Bukurešt: Tema samita – operacije Zapadne vojne alijanse u Avganistanu


Šefovi država i vlada 26-očlanoge Severoatlantskog saveza, odnosno NATO-a, sastaće se iduće nedelje u rumunskoj prestonici Bukureštu. NATO dejstvuje u Avganistanu od 2003, predvodeći kontingent od 41 hiljade pripadnika koji s ovlaćenjem Ujedinjenih nacija nastupa pod nazivom Međunarodne stabilizacione snage. To je prva misija Alijanse van evroatlantskog regiona. Eksperti kažu da NATO ima tri cilja u Avganistanu. Prvo, da pomogne vladi predsednika Hamida Karzajia da obnovi i stabilizuje zemlju. Drugo, da obuči avganistansku armiju i policiju. I treće, da pronađe i eliminiše pobunjenike na jugu Avganistana – u zavičaju Talibana, koji je 2001. zbacila s vlasti koalicija pod vođstvom Sjedinjenih Država. Čarls Kapčan, iz Saveta za odnose sa inostranstvom, ovde u Vašingtonu, kaže da su rezultati NATO-a u Avganistanu mešoviti.

«NATO je postigao izvestan uspeh u smislu da u zemlji postoji stabilna vlada. Ona nema kontrolu nad celom teritorijom zemlje, ali kontroliše određene delove. S druge strane, i Taliban uspeva da zadrži kontrolu nad nekim delovima, naročito na jugu i u pokrajini Helmand. Danak smrti se u najnovije vreme povećava, jer raste nasilje, više je samoubilačkih napada i napada na trupe NATO-a, avganistanske vojnike i civile. Zbog toga bih rekao da cela slika ima delikatnu ravnotežu i da je prerano reći da li će misija NATO-a da bude uspešna, ili će situacija i dalje biti dovoljno teška da budemo svedoci raspadanja koalicije, s obzirom da jedna po jedna zemlja saopštava da joj je dosta i povlači svoj kontingent.»

Kapčan i drugi eksperti kažu da će misija NATO-a u Avganistanu dominirati razgovorima na predstojećem samitu. Mnogi analitičari smatraju da će ključno pitanje biti da li će još zemalja pristati da obezbedi dodatne trupe i da li će te trupe biti upućene na jug Avganistana - poprište najžešćih borbi. Robert Hanter je bio američki ambasador u NATO-u u administraciji predsednika Klintona.

«Vlada Sjedinjenih Država treba da izvrši pritisak na saveznike koji ne rade ono što su obećali pre nego što su otišli tamo, jer u suštini teret nosi mali broj zemalja. Kanađani, na primer, imaju više žrtava nego u bilo kojem ratu posle Koreje. Britanci, Poljaci, Estonci, Holanđani, plus Sjedinjene Države – svega je nekoliko zemalja koje direktno učestvuju na jugu i istoku zemlje.»

Većina eksperata kaže da NATO u borbi protiv Talibana ometaju takozvani prigovori – ograničenja koja nameću razne članice NATO-a u pogledu onoga što njihove snage mogu da rade i gde mogu da budu raspoređene u Avganistanu. Američki zvaničnici, među kojima je i sekretar za odbranu Robert Gejts, oštro kritikuju pojedine članove Alijanse, tvrdeći da su takva ograničenja nanela štetu misiji NATO-a u Avganistanu. Stručnjaci kažu da će pitanje tih prigovora svakako doći na dnevni red samita u Bukureštu. Čarls Kapčan i drugi eksperti, među kojima je i politikolog Patrik Džekson sa Američkog univerziteta u Vašingtonu, kaže da je u operacijama u Avganistanu u pitanju ugled NATO-a.

«Problem NATO-a, ili izazov NATO-a, još od završetka Hladnog rata, bio je – sasvim jednostavno – da opravda svoje postojanje. NATO tokom Hladnog rata nije morao da brine o tome, jer je bilo savim jasno šta mu je bila svrha i ko su mu bili protivnici. Ali posle raspada Sovjetskog Saveza, NATO pokušava da se definiše kao nova vrsta regionalne alijanse, nova vrsta regionalnog udruženja. Zbog toga avganistanska misija ima ogroman značaj za – da tako kažem - operacioni identitet Alijanse, odnosno za to šta NATO radi, jednostavno rečeno.»

Oslej Toje, sa Norveškog instituta za vojne nauke, kaže da važnost misije NATO-a u Avganistanu ne može dovoljno da se naglasi.

«Ako misija NATO-a propadne i završi se serijom povlačenja pojedinačnih članica i ostavi se Sjedinjenim Državama i nekolicini najčvršćih saveznika da se sami bore na jugu, to bi moguće – čak verovatno - ozbiljno podrilo američku posvećenost Alijansi. A Alijansa bi nastavila da kliza prema nečemu što je više konsultativni klub demokratskih država, nego odbrambena vojna alijansa.»

Mnogi eksperti kažu da će samit NATO-a u Bukureštu pokazati da li su članice spremne i voljne da uspešno završe vojnu operaciju u Avganistanu.

XS
SM
MD
LG