Linkovi

Radikalni šiitski sveštenik Moktada al-Sadr pozvao pristalice da se povuku iz uličnih borbi


Šiitski sveštenik Moktada al-Sadr pozvao je danas svoje sledbenike u Iraku da se povuku iz uličnih borbi s vladinim snagama, dok je od vlade zatražio da prekine akcije protiv njegovih sledbenika i da ih oslobodi iz zatvora.

Irački premijer Nuri al-Maliki pozdravio je danas odluku šiitskog sveštenika Moktada al-Sadra da povuče svoje borce s ulica, ocenjujući da je to "korak u pravom smeru". Al-Maliki je u saopštenju izrazio nadu da će taj poziv pomoći uspostavljanju reda nakon višednevnih sukoba s pristalicama Al-Sadra, antiamerički nastrojenog sveštenika.

Saopštenje Al-Sadra u devet tačaka bilo je emitovano sa zvučnika na šiitskim džamijama. Prva tačka je poziv naoružnaim osobama da se povuku s ulica Basre i drugih gradova.

On je takodje zahtevao od iračke vlade da prestane "nasumične napade" i oslobodi pritvorene koji nisu optuženi, što su prema njegovim sledbenicima bila dva osnovna razloga za sukob s vladinim snagama.

U Bagdadu i drugim gradovima, medjutim, i posle Al-Sadrovog poziva mogli su se čuti sporadični pucnji i eksplozije raketa. Najmanje sedam osoba je poginulo u dve eksplozije minobacačkih projektila u cetralnoj bagdadskoj četvrti, saopštila je policija.

Nakon prvih sukoba u Basri u utorak kada su se iračke snage bezbednosti sukobile s Mahdi policijom, koju čine pristalice Al-Sadra, borbe su se proširile i na druge gradove na jugu Iraka.

Pošto je Mahdi policija pružila snažan otpor, iračka vlada je uz podršku SAD preuzela novu taktiku bombardovanja uporišta ekstremista, rekao je vladin zvaničnik. On je rekao da je vlada odlučila da dovede znatna pojačanja, ali i da je pozvala lokalne plemenske vodje da pomognu u obezbedjivanju oblasti na jugu Iraka. U sukobima je od utorka poginulo više od 100 ekstremista, vojnika i civila.

XS
SM
MD
LG