Linkovi

Iran zapretio da će tražiti nadoknadu za gubitke koje ima od sankcija


Iran je zapretio da će tražiti nadoknadu za gubitke koje bi mogao da ima od sankcija Saveta bezbednosti Ujedninjnih nacija uvedenih zbog nuklearnog programa. Pismo na 20 strana ministra spoljnih poslova Irana Manušera Motakija upućeno je generalnom sekretaru UN Ban ki Munu.

U pismu se kao nelegalna odbacuje poslednja rezolucija o sankcijama usvojena u Savetu bezbednosti UN 3. marta. Navodi se da se Teheran neće povinovati toj rezoluciji.

Rezolucijom Saveta bezbednosti UN pojačane su prethodne sankcije Iranu zbog odbijanja Teherana da obustavi nuklearni program za koji Zapad na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama tvrdi da ima za cilj razvijanje nuklearnog oružja. Vlasti u Teheranu to negiraju i tvrde da program ima mirnodopske svrhe.

Motaki u pismu ocenjuje da je rezolucija protivna Povelji UN i međunarodnom zakonu i ističe da Iran deluje u okviru svojih prava, kao i da nema dokaza da razvija nuklearno oružje. Iranski šef dipomatije navodi da bi podnosioci rezolucije "trebalo da, kao minimalni korak, priznaju svoje greške, izvine se velikoj naciji Irana, poprave svoje ponašanje i, iznad svega, nadoknade sve štete koje su nanele".

Motaki nije direktno naveo na koga se odnosi pismo, ali se iz raznih paragrafa pisma može zaključiti da upućuje na SAD, Veliku Britaniju, Francusku i Nemačku.

XS
SM
MD
LG