Linkovi

Nafta skočila na 107 dolara nakon vesti da je raznet jedan od dva glavna naftovoda u Iraku


Nafta je skočila iznad 107 dolara za barel na vest da su saboteri razneli jedan od dva glavna izvozna naftovoda Iraka. Napad na naftovod u južnom Iraku dogodio se trećeg dana iračke vojne ofanzive protiv boraca vernih šiitskom vođi Moktadu al-Sadru u petrolejskoj luci Basri.

Irak je u februaru iz Basre izvozio 1,54 milion barela nafte dnevno. Laka američka nafta za majske isporuke poskupela je čak na 107,20 dolara, dok je u Londonu evropski Brent dosegao 105,18 dolara.

"Jutros je ekslodirala bomba podmetnuta ispod naftovoda kojim se nafta iz Zubaira transportuje za izvoz do južnih terminala. Naftovod je ozbiljno oštećen i očekujemo da će izvoz biti smanjen za trećinu", izjavio je zvaničnik iračke Južne naftne kompanije.

On je dodao da će popravak naftovoda trajati tri dana ukoliko požar bude stavljen pod kontrolu.

U medjuvremenu, na zahtev iračkih snaga američki helikopteri su bombardovali uporišta iračkih pobunjenika u gradu Hila, južno od Bagdada, a tom prilikom je pobijeno 60 pobunjenika.

Saopšteno je i da se u blizini američke ambasade u "zelenoj zoni" u Bagdadu uzdiže gust crni dim, što je izgleda posledica napada minobacačima. Granata je, prema prvim podacima, pala u dvorište ispred ambasade koja nije oštećena.

Zelena zona, dobro čuvana oblast u centru Bagdada gde su smeštena diplomatska i vladina predstavništva, u poslednja tri dana meta je čestih napada minobacačima i raketama. U sredu je u tu zonu palo 16 granata, a četiri osobe su ranjene među kojima su i dva američka državljana.

XS
SM
MD
LG