Linkovi

Kandidati za demokratsku nominaciju objavili svoje ekonomske agende


Kandidati za demokratsku predsedničku nominaciju danas su objavili svoje ekonomske agende, kojim se, između ostalog, predviđa pomoć vlasnicima kuća koji su pogođeni hipotekarnom krizom, kao i uvođenje zdravstvenog osiguranja za sve građane.

Današnje obraćanje senatora Hilari Klinton i Baraka Obame, predstavlja predah od dosadašnjih oštrih sukoba, koji su, kako pokazuju najnovije ankete, najviše naškodili rejtingu bivše prve dame. Klintonova i Obama već mesecima razmenjuju oštre reči.

Hilari Klinton: “Reč je o energičnoj izbornoj trci i znate da Amerika najbolje funkcioniše na taj način.

Barak Obama: “Linija se može prekoračiti onda kada prestanete da se bavite pitanjima koja su važna za američki narod i kada izborna trka postane samo sport, u kome je važnije pobediti nego završiti posao.”

Obavljanje posla, koji uključuje reformu zdravstvenog osiguranja, nepopularni rat u Iraku i donošenje odluke o demokratskom kandidatu za predsedničku funkciju, dodatno komplikuju neistine o dolasku u Bosnu senatorke Klinton, i komentari Obaminog sveštenika. Oba kandidata sada pokušavaju da skrenu pažnju sa sukoba i govore o ekonomiji.

Barak Obama: “Da bi smo izbegli stalne uspone i padove u ekonomiji, potrebno je ne samo da hitno rešimo krizu na tržištu nekretnina, već i da kreiramo regulatorni okvir za 21. vek i pratimo agendu jasnih razvojnih šansi za američki narod.”

Hilari Klinton je danas u Severnoj Karolini ponovila da je trenutno najspremniji kandidat kada je u pitanju rešavanje nagomilanih ekonomskih problema. Oštrica kritike ovoga puta, okrenuta je ka republikanskom kandidatu Džonu Mekejnu.

«Pročitala sam Mekejnov plan koji ničim ne pomaže krizi sektora stambenih nekretnina. Na ovaj urgentan poziv, on po svemu sudeći, dopušta da telefon zvoni – i ne namerava da se javi», kaže senatorka iz Njujorka.

Međutim, nova istraživanja javnog mnjenja pokazuju da 48 odsto Amerikanaca ima negativan stav o Klintonovoj, dok 37 odsto ima pozitivno mišljenje. Senatoru Obami veruje 49 odsto građana, a 32 odsto ima negativno mišljenje o njemu. Kada su u pitanju novembarski izbori, Obama ima prednost od dva procenta nad Mekejnom, koji vodi u odnosu na Klintonovu.

XS
SM
MD
LG