Linkovi

Silikonski poluprovodnici mogli bi uskoro da odu u penziju


Da li ste čuli za grafen? Neki fizičari kažu da je grafen možda materijal budućnosti i da bi jednoga dana mogao potpuno da zameni silikon kao osnovu za proizvodnju poluprovodnika.

A poluprovodnici su, kao što znamo, osnovni sastojci tranzistora u mikroprocesorima. Grafen je u stvari sloj grafita, debljine jednog jedinog atoma, koji u takvoj konfiguraciji ima istovremeno osobine provodnika i poluprovodnika.

Zagrevanje svakog materijala dovodi do toga da elektroni u njemu počinju da vibriraju. Ako je reč o provodniku struje, vibrirajući elektroni sudaraju se sa elektronima koji nose električnu struju, smetajući im u prolazu i povećavajući tako otpor provodnika. Taj otpor može da se eliminiše samo njegovim hlađenjem do apsolutne nule. Ali već na sobnoj temperaturi provodljivost grafena veća je za 35 odsto od provodljivosti bakra.

A kako grafen smotan u nanocevčice pokazuje osobine poluprovodnika, tranzistor sagrađen od tog materijala, zahvaljujući njegovoj većoj provodljivosti, može da radi na većim učestanostima od silikona, što znači da bi od grafena mogli da se grade čipovi znatno veće brzine.

Naučnici kažu da bi ista osobina mogla da bude korisna u biohemijskim senzorima u kojima bi grafen mnogo brže reagovao na električne signale dobijene iz živog tkiva. Ovaj novi materijal još je u fazi laboratorijskog ispitivanja, ali naučnici kžu da veoma obećava.

XS
SM
MD
LG