Linkovi

Nove inicijative povodom jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova


Jedna od inicijativa je i da Srbija zatraži od Međunarodnog suda pravde da se izjasni da li je proglašenjem nezavisnosti Kosova prekršeno međunarodno pravo. To bi bilo savetodavno mišljenje tog Suda, a inicijativu bi bila pokrenuta preko Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a ne preko Saveta bezbednosti gde Srbija ne može da obezbedi većinu glasova. Savetodavno mišljenje Međunardnog suda pravde o bilo kojoj temi, pa i o nezavisnosti Kosova, ne mogu tražiti pojedinačne zemlje, već to mora da učini neki od organa UN. U Beogradu se računa da bi u Generalnoj skupštini na zasedanju u septembru Srbija mogla da dobije podršku bar polovine članica UN, odnosno 96 zemalja.

Šef diplomatije Vuk Jeremić tim povodom kaže da se intenzivno radi sa svim zemljama-članicama UN i sa regionalnim grupacijama koje su uticajne u Generalnoj skupštini, kao što su Afrička unija, Pokret nesvrstanih, Arapska liga. Ministar Jeremić izrazio je optimizam da Srbija može dobiti većinu zemalja članica UN za takav potez.

Iako stav Međunarodnog suda nije obavezujući, profesor međunarodnog prava Radoslav Stojanović kaže da bi Srbija njegovom eventualnom pozitivnom odlukom dobila potvrdu ispravnosti svog stava.

U krugovima analitičara ocenjuje se da ne treba isključiti ni mogućnost predloga Beograda o podeli Kosova. Profesor Fakulteta političkih nauka Ivo Visković smatra da je i podela pravednija od onoga što se sada događa, ali upozorava da bi podela izazvala niz komplikacija i da će naići na otpore velikih zapadnih sila.

XS
SM
MD
LG