Linkovi

Od početka invazije u Iraku poginulo više od 4000 američkih vojnika


Nekoliko dana posle pete godišnjice početka rata u Iraku, koji su povele Sjedinjene Države, broj pripadnika američkih vojnih snaga i osoblja koji su poginuli u sukobima, dostigao je četiri hiljade.

Portparolka Bele kuće Dejna Perino je danas izjavila da predsednik Buš žali za svakim vojnikom koji je poginuo u konfliktu. Predsednik do kraja dana treba da nastupi u dvosatnoj video konferenciji zajedno sa komandantom američkih snaga u Iraku, generalom Dejvidom Petreusom i američkim ambasadorom Rajanom Krokerom.

Petreus i Kroker 8. i 9. aprila treba da svedoče u Kongresu, a predsednik Buš želi da sazna njihove najnovije ideje o tome da li nastaviti povlačenje trupa posle najnovijeg smanjenja nasilja, ili napraviti pauzu u povlačenju koja bi omogućila procenu situacije.

U današnjoj eksploziji bombe na putu u pokrajini Dijali, poginula su dva iračka vojnika, a četiri su ranjena. Procenjuje se da se broj Iračana koji su poginuli u petogodišnjem ratu kreće od više desetina hiljada do nekoliko stotina hiljada. Osim gubitaka u ljudstvu, rat u Iraku je koštao Sjedinjene Države više od 400 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG