Linkovi

Vladimir Putin naredio slanje ruske humanitarne pomoći na Kosovo


Rusija je saopštila da je odgovorila na zahtev Srbije za dodelu humanitarne pomoći Kosovu.

Na sednici ruske vlade predsednik Vladimir Putin naložio je premijeru Viktoru Zubkovu da razradi detalje humanitarne pomoći kosovskim Srbima, kao i Albancima.

Putin je izjavio da je premisa ruske pomoći da bi svi stanovnici Kosova, uključujući i stanovnike srpskih enklava, trebalo da žive normalno, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

On je naglasio da bi, ukoliko je humanitarna pomoć potrebna, Rusija trebalo da je pruži bez političkih uslova. Šef ruske diplomatije, Sergej Lavrov, izjavio je da je humanitarna situacija u srpskim enklavama na Kosovu sve više zategnuta i da je Rusija nedavno primila zahtev za pomoć od Srbije.

Lavrov dodaje da je Srbija pre svega zainteresovana za lekove i medicinsku opremu kao i konzerviranu hranu i sanitarne proizvode. Ruski analitičar Pavel Felgenhauer kaže za Glas Amerike da je ruska pomoć gest dobre volje koji neće izmeniti političku realnost na Kosovu.

Felgenhauer navodi da će Rusi uputiti nekoliko ohrabrujućih izjava, ponuditi izvesnu humanitarnu pomoć, odnosno poslati nekoliko vreća brašna i konzerve sa mesom u Mitrovicu. Felgenhauer pri tom objašnjava da Rusija ima malu sposobnost ili želju da preduzme bilo šta na Kosovu.

XS
SM
MD
LG