Linkovi

Drugi čovek Al Kaide poziva na napade na američke i izraelske interese


Drugi čovek Al-kaide, Ajman al-Zavahiri, pozvao je na osvetničke napade na izraelske i američke ciljeve, zbog nedavne izraelske ofanzive u Pojasu Gaze.

Na zvučnom snimku koji je danas objavljen na internetu, Zavahiri traži napade na interese Jevreja, Amerikanaca i svih ostalih koji sudeluju u agresiji na muslimane.

Verodostojnost snimka nije odmah mogla da bude proverena, ali analitičari kažu da glas podseća na Zavahirijeve ranije snimke za koje je utvrđeno da su njegovi.

Zamenik vođe ekstremista kaže da napadi ne bi trebalo da budu ograničeni na Izrael i palestinske teritorije i poziva simpatizere da prikupljaju novac, prave precizne planove i – napadaju.

Zavahiri takođe optužuje arapske lidere da u dosluhu sa Sjedinjenim Državama i Izraelom blokiraju Palestince u Gazi.

Pod prismotrom 700 ekstremista u Njemačkoj

Šef njemačke nacionalne obavještajne agencije Erns Ulau saopštio je, u međuvremenu, da u njegovoj zemlji živi nekoliko stotina muslimanskih ekstremista, a da Al Kaida širi svoju mrežu u sjevernoj Africi.

Njemačka je prošle godine upozorila da je presrela komunikacije Al Kaide u Africi sa lokalnim ekstremistima.

Šef BND-a rekao je u intervjuu koji je magazin Špigl objavio u specijalnom izdanju o prijetnji terorizma u Evropi, da je oko 700 ekstremista u Njemačkoj pod prismotrom.

XS
SM
MD
LG