Linkovi

Crnogorske poslovne banke zaradile prošle godine 54 odsto više nego 2006.


Crnogorske poslovne banke zaradile su prošle godine 13,9 miliona EUR, 54 odsto više nego 2006. Lider je Crnogorska komercijalna banka, slijede je Oportjuniti banka i Prva banka Crne Gore premijerovog brata Aca Đukanovića.

Prema rezultatima prijavljenim Centralnoj banci Crne Gore, prošle godine samo dvije banke nisu poslovale sa dobitkom, Hypo Alpe Adria i First Financial.

Prošlogodišnji gubitak Hypo Alpe Adria banke iznosio je oko 10,62 miliona EUR, dok je grčko-crnogorska First Financial banka izgubla 218 hiljada EUR.

Lider prema profitabilnosti među crnogorskim bankama i dalje je Crnogorska komercijalna, u vlasništvu mađarske OTP, koja je dobit, u odnosu na 2006., uvećala 68 odsto na 6,75 miliona EUR.

Slijedi je Oportjuniti banka sa prošlogodišnjim zaradom od 5,81 milion EUR, skoro 2,5 puta većoj nego 2006.

Oportjuniti banka radi od 2002. godine, a većinski akcionar joj je američka firma Oportjuniti transformejšen investments /Opportunity Transformation Investments/.

Dobitak je prošle godine najviše uvećala Prva banka Crne Gore, čak 4,5 puta na 3,8 miliona EUR.

Prvu banku, nekadašnjua Nikšićku, od 2006. godine kontroliše kompanija Aca Đukanovića, Monte nova. Udio u toj banci ima i premijer Milo Đukanović koji je preko firme Capital invest prošle godine kupio oko sedam odsto akcija koje je preko dokapitalizacije platio 1,5 miliona EUR.

NLB Montenegrobanka zaradila je prošle godine 3,4 miliona EUR, skoro tri puta više nego 2006. Ta banka nastala je početkom 2006. godine spajanjem nekadašnje najveće državne - Montenegro i Euromarket banke, obje članice Nove ljubljanske.

Dobitak bilježe i Atlasmont banka, kao i Komercijalna banka Budva, dok je Hipotekarna banka smanjila dobit u odnosu na 2006. godinu, 14 odsto na oko milion EUR.

Podgorička banka Sosiete ženeral /Societe Generale/, za razliku od 2006. kada je izgubila 288 hiljada EUR, prošle godine je imala dobit od 995 hiljada. Banka je od 2005. godine članica francuske bankarske grupacije Sosiete ženeral.

U Crnoj Gori dozvolu za rad ima 11 banaka, a zahtjev za osnivanje nove podnijeli su nedavno i ruski investitori, koji stoje iza finansijske grupacije Konversbenk /Conversbank/ sa sjedištem u Moskvi.

XS
SM
MD
LG