Linkovi

Holand: Očekujem veoma dobru saradnju sa srpskom Agencijom za energiju


Predsednik energetske komisije američke savezne države Pensilvanija Vendel Holand očekuje veoma dobru saradnju sa srpskom Agencijom za energiju, je su – kako kaže, u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, problemi sa kojima se dva tela suočavaju vrlo slični ili istovetni.

Holand: Nastojimo da formiramo održiv regulatorni sistem i razmenimo iskustva. Komisija energetskog sektora države Pensilvanija postoji već 70 godina, dok je srpska Agencija osnovana pre oko pet godina. Razmenićemo iskustva da bi smo izgradili energetski regulatorni sistem, kojim bi pomogli ekonomski razvoj Srbije i regiona.

Glas Amerike: Kao predsednik komisije Pensilvanije, vi ste organizovali posetu Beogradu. Pošto je to bila prva vaša poseta Srbiji, kakvi su vam opšti utisci, kao i utisci o srpskoj Agenciji za energiju?

Holand: Poneo sam razne utiske. Prvo, bio sam impresioniran istorijom i tradicijom Srbije, koja je zaista bogata. U SAD govorimo o našoj istoriji od oko 200 godina, a istorija Srbije datira stotinama godina. Takodje me je impresionirala bogata kulturna raznolikost te zemlje. Isto tako, ja, kao teniser i košarkaš, pratim mlade srpske sportske zvezde na američkim košarkaškim terenima, kao i srpske tenisere, koji u poslednje vreme postižu velike uspehe širom sveta. Što se tiče sprske energetske agencije, mi očekujemo veoma dobru saradnju pošto su problemi sa kojima se obe agencije suočavaju slični ili istovetni, a to su visoke cene i iznalaženje novih, raznolikih izvora energije. Verujem da će naše partnerstvo biti uspešno.

Glas Amerike: Koji ce biti sledeći koraci u razvoju energetskog programa izmedju Pensilvanije i Srbije?

Holand: Mi očekujemo posetu predstvnika srpske Agencije za energiju prve nedelje aprila. Tada ćemo nastaviti razmenu ideja. Zatim ćemo iz glavnog grada Pensilvanije, Herisburga otiću u posetu Filadelfiji organizaciji PGM, koja obavlja najveće energetske tržišne transakcije na svetu. Onda ćemo posetiti Vašington, gde će se srpska delegacija sastati sa predstavnicima federalne energetske regulatorne komisije i posetiti našu kancelariju u prestonici. Posle toga, nadam se da će srpska delegacija ponovo doći u posetu u maju u Kaliforniji, gde ćemo prisustvovati seminaru o načinu regulisanja energetskih cena u SAD.

XS
SM
MD
LG