Linkovi

Pop zvezda Eni Lenoks pokrenula kampanju protiv side


Prema podacima svetske organizacije za ljudska prava Amnesti internešnal, virus HIV i sida odnose brojne živote žena i dece u Južnoj Africi. U izveštaju objavljenom u Londonu, ta organizacija navodi da siromaštvo, nejednakost polova i nezaposlenost ostaju najveći faktori koji doprinose širenju bolesti. U istom gradu, pop pevačica Eni Lenoks skreće pažnju na ovaj problem svojom novom dobrotvornom pesmom «ing». Lenoks je, kako kaže, tokom nedavnog boravka u Africi shvatila da bolest pogađa žene – pogotovo trudnice i njihovu decu – mnogo više nego muškarce.

Promocija nove pesme pevačice Eni Lenoks je organizovana u Londonu, gde je Lenoks ujedno i naglasila svoju poruku. Dobrotvorni singl pod nazivom «Sing» ima za cilj da prikupi sredstva i podstakne svest o milionima žena i dece u Africi koji boluju od side. Lenoks kaže da se kao majka osetila obaveznom da pokrene tu temu.

«Trećina trudnica u Južnoj Africi su HIV pozitivne, a samo jedna doza leka Neprovin je dovoljna da njihova deca dobiju šansu da prežive, odnosno da se rode bez virusa. Za mene to predstavlja osnovno pitanje ljudskih prava», kaže Eni Lenoks čiju kampanju podržava i bivši predsednik Južne Afrike, Nelson Mendela.

«Ova epidemija ima lice žene. Žene su te koje nose breme side i virusa HIV.»

Za neke ljubitelje njene muzike koji su došli na promociju u Londonu, taj događaj nije uzbudljiv samo zbog susreta sa Eni Lenoks, već i zbog poruke koju šalje. Ovaj posetilac ističe da je značajno to što je pevačica približila stvarnost Južne Afrike u kojoj se kovčezi nalaze na rasprodajama u supermarketima. Dok je ova dugogodišnja obožavateljka Eni Lenoks došla kako bi iskazala svoju podršku kampanji.

Pevačica kaže da je bila dirnuta količinom ljudi koji su čekali u dugačkom redu na kiši kako bi kupili CD, a u znak podrške kampanji, koja je prema njenim rečima, samo mali korak u borbi protiv side.

«Jasno mi je da ne postoji jednostavno rešenje za ovaj problem. U budućnosti će biti više pesama ali i drugih načina na koji ću prikupljati novac. Prvi korak kampanje je moj vebsajt», objašnjava Lenoks.

Od prodaje svakog CD-a se izdvaja 3 dolara koja se prilažu za projekat podrške ženama i deci iz Južne Afrike koji žive sa virusom HIV.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG