Linkovi

Kombinovana hormonska terapija je pilula koja sadrži estrogen i progestin


Lekari su nekada često prepisivali hormonske terapije za tretiranje žena u menopauzi. Većina je prestala da ih uzima kada su rezultati velike vladine studije ukazali neke veoma ozbiljne zdravstvene rizike povezane sa lekovima. Sada, po prvi put, lekari su dodatno pratili žene koje su učestvovale u studiji kako bi videli da li su njihovi zdravstveni rizici ostali povišeni.

Kombinovana hormonska terapija je pilula koja sadrži estrogen i progestin. Kako žene postaju starije, opadanje nivoa tih hormona uzrokuje udare vrućine, promene raspoloženja i druge probleme. Decenijama, lekari su prepisivali hormonsku terapiju ženama pre, tokom i posle menopauze. Kao dodatak olakšanju simptoma menopauze, hormonska terapija štitila je od osteoporoze i raka debelog creva. Lekari su takodje mislili da ona možda može da zaštiti protiv srčanih oboljenja, ali je studija dokazala upravo suprotno – da kombinovana pilula povećava rizik od zapušenja krvnih sudova, srčanih oboljenja, srčanog udara i raka dojke. Geri Bogs je jedna od oko deset hiljada žena koje su učestvovale u studiji. Ona je uzimala kombinovanu pilulu progestina i estrogena oko pet godina.

«U mom životu, to je trebalo da bude čudotvorni lek za žene,» kaže ona.

Bogs sada mora da ide na redovne preglede zbog raka dojke. Mada je vlada zaustavila probe 2002, doktor Robert Valas sa univerziteta Ajove i drugi istraživači pratili su učesnice studije tokom tri godine nakon prestanka uzimanja hormonske terapije. Istraživači su ustanovili da je rizik od srčanih oboljenja, zapušenja krvnih sudova i srčanog napada počeo da se smanjuje odmah. Medjutim, rizik od raka dojke je ostao na istom nivou.

«Od rizika koji su ostali, najvažniji je rizik od raka dojke koji je veći za 25 odsto i koji je prisutan i tokom narednog perioda iako je prestala upotreba leka,» kaže on.

Rezultati ove studije objavljeni su u časopisu Američkog medicinskog udruženja. Danas, manje količine hormona koriste se za olakšavanje talasa vrućine i drugih simptoma menopauze, ali žene ne ostaju na tretmanu tokom dužeg vremenskog perioda.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG