Linkovi

Tajvan: Pobeda opozicionog kandidata Ma Jing-djoua na predsedničkim izborima


Kandidat glavne opozicione Nacionalističke partije Ma Jing-djou pobedio je na danas održanim predsedničkim izborima na Tajvanu, dok istovremeni referendumi o pristupanju ostrva Ujedinjenim nacijama nisu uspeli.

Prema zvaničim rezultatima, Ma je osvojio 58 odsto glasova, dok je za protivkandidata Frenka Sieha, iz vladajuće Stranke demokratskog progresa, glasalo 42 odsto birača. Pre saopštenja Izborne komisije, kandidat Kuomintanga, Ma Jing-djou, proglasio je pobedu i rekao da je to "pobeda naroda koji želi promene".

Ma će naslediti Čen Šui-biana, žestokog suparnika Kine, koji napušta funkciju u maju, nakon što je na vlasti proveo osam godina i za to vreme u više navrata razbesneo Peking svojim zagovaranjem nezavisnosti.

Dok Frenk Sieh iz vladajuće Demokratske progresivne stranke želi i formalnu nezavisnost od Kine, Ma želi bliskije odnose sa Kinom i ne isključuje ujedinjenje jednog dana. Kina smatra da je Tajvan, bez obzira na trenutnu samoupravu ostrva, njena teritorija od kraja gradjanskog rata 1949, kada su nacionalističke snage poražene. Peking nagoveštava da će ostrvo staviti pod svoju vlast, ako treba i silom.

U isto vreme sa predsedničkim izborima održani su referendumi o tome da li Tajvan treba da traži članstvo u UN, kao i da li treba da se priključi UN pod zvaničnim nazivom Republika Kina. Referendumi nisu uspeli pošto se na referenudm nije izašlo 50 odsto birača. Izborna komisija je saopštila da je oko 5,5 miliona glasova bilo za pristupanje medjunarodnoj organizaciji pod nazivom "Tajvan", a da je bilo oko 4,9 miliona glasova za pristupanje UN pod zvaničnim nazivom "Republika Kina" ili nekim novim nazivom.

Oko 8, 5 miliona glasova bilo je potrebno za uspeh oba referenduma. Odluka da se održe referendumi naišla je na kritiku Kine, ali i SAD, Rusije i Velike Britanije, zato što te zemlje smatraju da bi time mogla da se poremeti osetljiva ravnoteža u tom delu sveta. Kina smatra da Tajvan nema pravo da bude član UN kao suverena zemlja.

XS
SM
MD
LG