Linkovi

Mekejn razgovarao sa britanskim premijerom Gordonom Braunom


I dok rat u Iraku ulazi u šestu godinu, predsednički pretendent republikanske stranke Džon Mekejn izjavio je da je «povećanjem» broja američkih trupa zabeležen uspeh u uspostavljanju stabilnosti u Iraku i istakao da ta strategija mora da se nastavi. Senator MeKejn koji je bio u jednonedeljnoj kongresnoj misiji «utvrdjivanja činjeničnog stanja», tokom koje je osmi put posetio Bagdad, izjavio je da će Irak verovatno biti ključno pitanje na američkim predsedničkim izborima. Republikanski kandidat se zahvalio Britaniji za podršku u Iraku i «enormnu službu i žrtvu» koje su britanske vojne snage pružile u Iraku i Avganistanu.

«U poptunosti razumem da je britanska javnost povremeno razočarana pomanjkanjem napretka u obe zemlje, ali u svakom slučaju izražavam svoju zahvalnost britanskoj vladi i narodu, a posebno mladima koji služe u oružanim snagama.»

London je ostao najbliži saveznik američke vlade u Iraku, Britaniji trenutno ima oko 4 hiljade vojnika stacioniranih u južnom Iraku. London pak planira da, tokom godine, smanji broj svojih snaga na oko 2.500. Britanija je smanjila nivo trupa u poslednje dve godine, dok se njena vojna angažovanost u Avganistanu povećala. Mekejn je takodje izrazio zahvalnost za ulogu premijera Brauna u bavljenju problemima vezanim za klimatske promene. Mekejn je dodao da je rešen da se sveobuhvatno i globalno pozabavi tim pitanjem, ali je insistirao da Kina i Indija moraju biti deo globalnog sporazuma o klimatskim promenama.

«Ponovo želim da dam do znanja da nećemo imati efikasni globalni sporazum ukoliko Indija i Kina ne budu deo tog sporazuma. Mislim da će biti izvršen dovoljan medjunarodni i unutrašnji pritisak koji će ih, pored činjenica o ekološkim izazovima, ipak uključiti u globalni sporazum.»

Pre posete Londonu Mekejn, inače visoki član senatskog Odbora za oružane snage, boravio je u Iraku, Jordanu i Izraelu. On će iz Londona, prema očekivanjima, otputovati u Pariz.

XS
SM
MD
LG