Linkovi

Buš autorizovao americko oružje za Kosovo, oprecne reakcije Beograda i Prištine


Predsednik Buš autorizovao je snadbevanje Kosova oružjem – što se tumači kao važan korak u uspostavljanju čvršćih bilateralnih odnosa Vašingtona i Prištine. U memorandumu koji je uputio državnom sekretaru Kondolizi Rajs, predsednik Buš je objavio da je uveren da će adekvatno naoružavanje Kosova osnažiti američku bezbednost i afirmisati mir u svetu. Predsednik Buš nije saopštio više detalja.

Tači pozdravio odluku predsednika SAD

Premijer Kosova Hašim Tači pozdravio je danas odluku američkog predsednika Džordza Buša da odobri isporuku oružja Kosovu. Premijer Tači je na današnjoj sednici Vlade Kosova kazao da su odnosi izmedju SAD i Kosova izuzetno dobri, odnosno kako je rekao, "specifični".

"Odnosi Prištine i Vašingtona su specifični i odlični. Prisustvo američkih vojnika Kfora, kao i svih trupa NATO-a uvek je dobrodošlo i uz poebno poštovanje podržano od svih gradjana", rekao je predsednik Vlade Kosova.

U Prištini se odluka američkog predsednika shvata kao ocena značaja Kosova u regionalnoj stabilnosti i činjenice da je, kako kažu analitičari, SAD ozbiljno shvatila pitanje sigurnosti na Kosovu i u regionu.

Koštunica: Naoružavanje Kosova pogrešan korak SAD

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da je najnovija odluka američkog predsednika Džordža Buša da naoružava Kosovo "novi, duboko pogrešan korak
SAD, posle protivpravnog priznanja jednostrane nezavisnosti".

"Na Kosovu i Metohiji već ima previše oružja i umesto što dodatno naoružavaju Albance, bilo bi preko potrebno da se Amerika vrati poštovanju medjunarodnog prava i Povelje UN", kazao je premijer, Vojislav Koštunica.

Prema njegovim rečima, odluka o slanju američkog naoružanja Kosovu samo potvrdjuje da je reč o opasnom planu stvaranja prve NATO države na svetu, što izaziva najveću zabrinutost.

"Odluka može predstavljati novo produbljivanje problema, koji su izazvani kršenjem Rezolucije 1244 i odobrenjem Vašingtona da se u Prištini protivpravno proglasi jednostrana nezavisnost", kazao je premijer.

Američke vlasti moraju znati, dodao je on, da "srpski narod sa ogorčenjem gleda i pamti politiku sile koju SAD sprovode nad Srbijom".

"Srbija je slobodna i ponosna zemlja, i srpski narod je slobodan i ponosan narod, i dok god bude tako, a tako mora biti uvek, Kosovo je Srbija", zaključio je Koštunica.

Rogozin traži hitan sastanak NATO-Rusija

Zvanični Brisel je od danas na produženom uskršnjem odmoru, tako da nije bilo reagovanja niti iz Saveta, Komisije , niti od strane slovenačkog predsedništva Unije na vest da će Amerika naoružati Kosovo. Medjutim, u NATO savezu je potvrdjeno kako je stalni predstavnik Rusije pri vojnom savezu, Dimitrij Rogozin, zatražio od generalnog sekretara NATO, Jap de Hop Shefera hitan sastanak Stalnog Saveta koji bi razmotrio novonastale prilike.

Još uvek nije jasno kada će se održati skup, ali je očito da u sedištu alijanse u Briselu neće moći tek tako preći preko uznemirenosti predstavika ruskog bezbednosnog partnera, koji, prema agencijama, smatra apsurdnim da se oružje, namenjeno, navodno, borbi protiv terorizma, daje u ruke, kaže Rogozin, "bivših terorista".

Sada je već izvesno da će situacija oko američke isporuke oružja Kosovu obeležiti dobrim delom i NATO samit, koji će se od 2. do 4. aprila održati u Bukureštu, podsebno u njegovom delu koji za temu bude imao Balkan, ali i odnose sa zvaničnom Moskvom.

Inače, prema predlogu medjunarodnog posrednika Martija Ahtisarija Kosovo će imati bezbednosne snage sa 2.500 aktivnih i 800 rezervnih pripadnika koji će biti naoružani lakim naoružanjem. Prema tom planu, te snage neće imati tešku artiljeriju, tenkove i
vazduhoplovstvo.

*Izveštači: Miša Brkić (Beograd) i Elvir Bucalo (Brisel)

XS
SM
MD
LG