Linkovi

Hag: Serž Bramerc prvi put razgovarao sa Ljajićem i Vukčevićem


Novi glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc danas je prvi put razgovarao sa Rasimom Ljajićem, šefom nacionalnog saveta Srbije za saradnju s Tribunalom, i srpskim tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc rekao je danas srpskim zvničnicima Rasimu Ljajiću i Vladimiru Vukčeviću da očekuje "ključnu pomoć" Srbije u naporima da se privedu pravdi Ratko Mladić, Radovan Karadžić i još dvojica optuženih koji su još na slobodi, saopštio je Tribunal.

"Bramerc je naglasio da će tužilaštvo nastaviti da se oslanja na ključnu pomoć Srbije, drugih zemalja bivše Jugoslavije, kao i na podršku medjunarodne zajednice, u naporima da se Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Goran Hadžić i Stojan Župljanin privedu pravdi", piše u saopštenju.

Podvlačeći da je saradnja država regiona sa haškim tužilaštvom "od vitalne važnosti", Bramerc je, prema saopštenju, rekao Ljajiću i Vukčeviću da pod saradnjom podrazumeva "pristup svedocima, dokumentima i arhivama, kao i hapšenje begunaca".

Vukčević i Ljajić su u razgovoru sa Bramercom naznačili da Srbija ostaje "posvećena postizanju pune saradnje s Haškim tribunalom". Oni su, pored toga, glavnog tužioca informisali o "trenutnoj situaciji u Srbiji, naročito u vezi sa saradnjom sa Tribunalom".

Sagovornici su se "složili da tužilac Bramerc poseti Beograd što je pre moguće", saopštio je haški sud.

XS
SM
MD
LG