Linkovi

Dragan Šutanovac izrazio žaljenje zbog pogibije UNMIK policajca


Deo predstavnika vlasti ocenjuje da događaji u Kosovskoj Mitrovici, osim što otvaraju krizu, mogu i da nanesu štetu interesima Srbije u međunarodnoj zajednici.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izrazio je žaljenje zbog pogibije UNMIK policajca iz ukrajinskog kontigenta u sukobima u Mitrovici i istakao da je nezadovoljan što, kao ministar odbrane, nije upoznat sa detaljima Akcionog plana Ministarstva za Kosovo. Šutanovac je rekao da je ministar za Kosovo Slobodan Samardžić viš puta izjavio da on ima kontrolu nad Srbima u Kosovskoj Mitrovici. Ministar za Kosovo ponudio je neki plan UNMIK-u i govorio da ćemo vratiti međunarodnim snagama za sukobe, ali to nije govorio u ime Vlade, možda je tu izjavu dao u svoje ili ime Demokratske stranke Srbije ali ta retorika ne vodi u pravcu smirivanja situacije, rekao je Šutanovac.

I ministar za državnu upravu Milan Marković kritikovao je poteze ministra za Kosovo Slobodana Samardžića koji su, kako je rekao, stvorili veoma velike probleme u srpskim zajednicama na Kosovu.

Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da u Beogradu postoje snage koje pokušavaju da preko noći stave tačku na probleme za koje se nisu pokazale sposobne da ih reše u proteklih nekoliko godina i upozorava da se situacija može otrgnuti kontroli. Posle igranja sa ulicom i sada sa prilikama u Kosovskoj Mitrovici treba razumeti da je jako teško kontrolisati silu kada se jednom krene kroz zloupotrebu tog mehanizma, rekao je Radić.

A poslanici Saveza vojvođanskih Mađara kritikovali su funkcionera Srpske radikalne stranke Milorada Mirčića zbog izjave da u Vojvodini mogu izbiti međunacionalni sukobi ako Mađarska prizna nezavisnost Kosova. Funkcioner Saveza vojvođanskih Mađara Šandor Egereši tim povodom je rekao da bilo kakve akcije i retorzije prema mađarskoj zajednici i Vojvodini, zbog spoljne politike susedne Republike Mađarske, predstavljale nedozvoljenu manipulaciju i širenje mržnje.


XS
SM
MD
LG