Linkovi

Istekao rok za predaju kandidatura izbore za predsjednika Crne Gore


Rok za predaju kandidatura za izbore za predsjednika Crne Gore istekao je danas, a Državna izborna komisija samo će konstatovati da će se nadmetati četiri kandidata: Filip Vujanović, Nebojša Medojević, Andrija Mandić i Srđan Milić.

Izgleda paradoksalno, ali, na prvim izborima za predsjednika u nezavisnoj Crnoj Gori, neće biti nijednog kandidata koji je značajnije doprinio crnogorskoj odluci da postane samostalna država.

Istina, predreferendumske mitinge i svoju stisnutu pesnicu kojom obećava državu, u predizbornim spotovima zastupio je jedino Filip Vujanović. No, taj rođeni Beograđanin nije omiljen kod tvrdih zagovornika nezavisne Crne Gore. A, budući da priča o državi više nije aktuelna, Vujanović sada obećava ''da je za Crnu Goru važno da Evropska Unija bude ovdje, da što prije osvojimo evropske standarde, a naravno, od politike proširenja EU zavisiće kada ćemo mi biti u njoj. Dosadašnja ozbiljnost pregovaračkog tima i visoki komplimenti koje smo dobili od Komisije EU apsolutno potrvđuju da će Unija vrlo brzo biti u Crnoj Gori''.

Najozbiljniji Vujanovićev protivkandidat Nebojša Medojević, lider PzP, za sada vješto skriva svoju suverenističku prošlost, jer je omiljen i kod srpskih birača.

Medojevićevi stavovi o socijalnim temama i kriminogenoj prirodi aktuelne vlasti nailaze na značajnu podršku, a njegova kampanja drugačija je od već viđenog na ranijim izborima:

''Neću imati mnogo vremena da se bavim drugim kandidatima i da vodim negativnu kampanju, već ću iskoristiti svo raspoloživo vrijeme da objasnim da Crna Gora može biti sjajna, uspješna priča, država u kojoj svi možemo da živimo pošteno i dobro od svoga rada, ali da je za to potrebno da napravimo prvi korak. A upravo moja pobjeda na predsjedničkim izborima može da bude taj prvi korak''.

Treći ozbiljan kandidat za predsjednika Crne Gore je lider Srpske liste Andrija Mandić. Taj mladi lider posjeduje harizmu i zagovara novi stil u bavljenju politikom, ali je njegov hendikep činjenica da su mu ciljna grupa jedino Srbi koji žive u Crnoj Gori. Srba je 32 odsto, a njegova lista na prethodnim izborima prodobila je tek 11 odsto njihovih glasova. Ipak, jedini je koji ima čvrst stav o kosovskoj nezavisnosti i zato sugeriše crnogorskoj vlasti:

''Da sam na njihovom mjestu, prvo što bih uradio-sastao bih se sa predsjednikom i premijerom Srbije i iskazao im svoju i solidarnost građana Crne Gore. Takođe bih jasno saopštio svoj stav da Crna Gora neće priznati nezavisno Kosovo i da u budućnosti nezavisno Kosovo ne računa na priznanje države Crne Gore''.

Ćetvrti kandidat je Srđan Milić, novi predsjednik SNP koji je donio svježu krv toj stranci nakon ostavke Predraga Bulatovića. Milić je moderan i umjeren političar, ali mu niko ne daje ozbiljnije šanse za uspjeh.

XS
SM
MD
LG