Linkovi

Nedavno nasilje u Gazi i Izraelu ugrožava bliskoistočni mirovni proces


Mada nema zvaničnog primirja u Gazi, smanjeni broj napada obe strane pokazuje da se Izreal i Hamas uzdržavaju, dok Egipat nastoji da posreduje u pregovorima za okončanje nasilja. Egipatski minstar inostranih poslova Hosam Zaki rekao je da je Egipat upozoravao da se krizom u Gazi rizikuje potkopavanje čitavog mirovnog procesa.

“Situacija, kao sto je sadašnja u Gazi, ugoržava svaki ozbiljan i verodostojan mirovni proces. Stabilizovanje situacije u Gazi će značajno doprineti fokusiranju na pregovore Izraela i Palestinaca i pružanje pomoći obema stranama da postignu sporazumno rešenje.”

Nije samo situacija u Gazi ugrozila mirovni proces proteklih nekoliko meseci. Postoje indikacije da bi vlade arapskih zemalja mogle da povuku svoju prošlogodišnju inicijativu kojom se Izraelu obećavaju normalni odnosi sa svim arapskim državama u zamenu za izraelsko povlačenje sa teritorija zauzetih u arapsko-izrealskom ratu 1967. godine.

Egipatski novinski komentator Fahmi Hoveidi kaže da je posebno osetljivo pitanje nastavka izgradnje naselja na zapadnoj obali, koje je trebalo da bude prekinuto, u skladu sa sporazumom postignutom u Anapolisu, u novembru prošle godine.

“Čak i posle konferencije u Anapolisu, Izrael je obećavao da neće nastaviti sa praksom izgradnje novih naselja, ali 48 sati pošto su se izraelski predstavnici vratili iz SAD, naložen je nastavak izgradnje naselja.”

Visi savetnik generalnog sekretara Arapske lige, Hešam Jusef, kaze da su vlade nekih arapskih zemalja saopštile da su, zalažući se za mir, preuzele veći politički rizik od Izraela.

“Neki ljudi nezvanično govore o neuspehu svih nastojanja u pravcu rešenja formiranjem dve države. Drugi tvrde da bi možda trebalo preispitati taj pristup i razmišljati o rešenju sa jednom državom sa jednakim pravima i odgovornostima za sve gradjane.”

Egipatski politikolog, Hasan Nafa, direktor jednog instituta u Jordanu kaže da bi palestinska država, kako je sada zamišljena, bila “ bogalj od samog početka” i nesposobna da garantuje Palesstincima njihova prava.

Jednu generaciju unazad retko se pominjalo rešenje sa dve države. Sve do potpisivanja sporazuma u Oslu, 1993, palestinsko rukovodstvo je zvanično odbijalo da prihvati pravo Izraela na postojanje, a većina arapskih zemalja je imala isti stav, sa izuzetkom Egipta i Jordana. Mnogi analitičari smatraju da su Izraelci svojom nespremnošću da obustave izgradnju naselja propustili dobru priliku za regionalni mirovni proces.

Zamenik generalnog sekrtara Arapske lige za politička pitanja, Mohamed Sobeih, rekao je da će šefovi vlada arapskih zemalja preispitati svoju dalju podršku arapskoj mirovnoj inicijativi kada se budu sastali u Damasku krajem ovog meseca.

Sobeih kaže da mogućnost rešenja sa dve države još uvek postoji, ali da put ka njemu zahteva preispitivanje. Predvidjeni samit Arpaske lige dovodi to u pitnaje zbog političke krize u Libanu. Neki lideri, uključujući one iz Saudijske Arabije i Egipta, možda će bojkotovati samit ako predsednik Libana ne bude izabran pre toga. Za sada nije poznato kako bi to moglo da utiče na nastojanja na unapredjenju arpasko-izraelskog mirovnog procesa.

XS
SM
MD
LG