Linkovi

Sponzori se nadaju uspehu na Letnjim olimpijskim igrama u Pekingu


Letnje olimpijske igre u Pekingu mogle bi da budu dobitna kombinacija za strane brendove koji pokušavaju da se ubace na plodno kinesko tržište. Korporacije se utrkuju da budu sponzori Igara, pokušavajući da se prikažu pred milijardu i 300 miliona Kineza, i ostatkom sveta.

Kineska državna televizija CCTV uživo je prenosila predstavljanje uniformi za volontere na predstojećim Olimpijskimigrama u Pekingu. Gledanost te TV mreže ponekad prelazi milijardu ljudi, a kada se zna da i manji događaji poput ovog imaju ogroman publicitet, nekim kompanijama nije bio problem da plate i po 100 miliona dolara da bi ih ljudi povezivali sa olimpijskim igrama. Erika Kerner iz «Adidasa» objašnjava:

«Olimpijske igre su za nas deo onoga što predstavljamo kao kompanija, na neki način to je naš DNK. Stoga je odluka da sponzorišemo Igre u Kini, koja je naše najbrže rastuće tržište, bila laka. Jasno je da smo želeli to da uradimo».

«Adidas» je tek jedan od preko 50 kompanija sponzora Igara u Pekingu, što je najviše u istoriji za jedne Olimpijske igre, a svi stručnjaci se slažu da je razlog tome ogromna TV gledanost u Kini. Dovoljno je uporediti prethodne OI u Grčkoj, koja ima 11 miliona stanovnika, dok samo Peking ima 17 miliona. Analitičar sportskog marketinga Pjer Žasto tvrdi da će predstojeće olimpijske igre sponzorima pružiti pristup neverovatnom broju od 300 do 400 miliona urbanih korisnika.

«Okviri su potpuno drugačiji u odnosu na prošle Olimpijske igre. Svi očekujeu da će TV gledanost u Kini oboriti sve rekorde. Očekujemo cifre kakve nisu zabeležene», kaže Žasto.
Havas Sports je konsultantska firma koja pomaže kompanijama da iskoriste sportske događaje u reklamnim kampanjama kako bi privukli nove potrošače. Natali Bastijaneli otvorila je kancelariju u Pekingu 2006 i očekuje dosta posla čak i posle Igara.

«U pitanju je potencijal kineskog tržišta. Svi misle da će to biti drugo najveće tržište za reklamiranje do 2010. Uz kineski ekonomski rast, brendovi su vrlo zainteresovani za ovo tržište, aveliki događaji poput Igara predstavljaju dobru priliku da se približe kineskim potrošačima», objašnjava Bastijaneli.

Ovaj rast kineskog marketing tržišta je pouzdan znak da na ovim Igrama, neće samo sportisti osvojiti zlatnu medalju.

XS
SM
MD
LG