Linkovi

Rajs i Gejts treba da održe razgovore sa Lavrovom i Sergjukovim


Državni sekretar Kondoliza Rajs i sekretar za odbranu Robert Gejts sastaće se sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovom i sekretarom za odbranu Anatolijem Sergjukovim, u cilju poboljšanja strateškog odnosa dve zemlje. Njih četvoro su se poslednji put sastali u oktobru i očekuje se da će diskutovati o američkom planu za izgradnju raketnog odbrambenog štita u Českoj i Poljskoj. Rusija se protivi tom planu, ali su, prema portparolu Stejt Departmenta Šonu MekKormaku, Sjedinjene Države iznele predloge koji bi mogli da ublaže zabrinutosti Moskve.

«Očigledno oni će razgovarati o raketnoj odbrani i bilo je izvesnih kreativnih predloga sa naše strane, koji su na stolu već nekoliko meseci. Ti predlozi su predmet i izvor diskusija sa ruskom vladom. Očekujem da se te diskusije nastave tokom sastanka.«

MekKormak je odbio da iznese detalje pomenutih predloga, ali drugi američki zvaničnici navode da je bilo razmene bez presedana obaveštajnih informacija Sjedinjenih Država i Rusije što se tiče raketne pretnje i detalja o tome kako bi štit funkcionisao.

Zvaničnici navode da je bilo tehničke razmene izmedju stručnjaka kako bi se odgovorilo na zabrinutosti Moskve da pomenuti štit, koji se sastoji od radarskog sistema i deset raketa presretača, ne predstavlja pretnju ruskom strateškom nuklearnom programu. Funkcioneri navode da Sjedinjene Države takodje predlažu, kako je nazivaju, zajedničku regionalnu raketnu odbranu, sa ciljem da se od raketnih napada odbrane Sjedinjene Države, Rusija i Evropa. Američki funkcioneri su takodje predložili čitav niz transparentnih mera za izgradnu poverenja i prestavnik Šon Mekormak kaže da će se razgovori o tim pitanjima, prema očekivanjima, nastaviti kad se Kondoliza Rajs i Robert Gejts sastanu sa svojim kolegama u Moskvi:

«Mislimo da je u našem interesu i interesu naših prijatelja i saveznika da se zaštitimo od napada neprijateljskih režima poput Irana. To ni na koji način nije usmereno protiv Rusije. Zapravo, ne postoji način da devet ili deset presretača može da deluje kao zaštita od i dalje pozamašnog ruskog nuklearnog arsenala».

I mada MekKormak ističe kako očekuje ozbiljne diskusije, on je odbio da predvidi da li će bilo kakav značajni napredak biti postignut o pitanju raketne odbrane tokom predstojećih razgovora u Moskvi. Zvaničnici će takodje, prema očekivanjima, diskutovati o zajedničkoj američko-ruskoj inicijativi za ne širenje nuklearnog naoružanja, mirnodopskoj upotrebi nuklearne energije i borbi protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG