Linkovi

Evropska komisija nije uspela da spreči ulazak krivolova u EU


Organizacija za hranu i poljoprivredu pri Ujedinjenim nacijama procenjuje da je tokom 2004. godine bilo prodato 140 miliona tona ribe, što je čini najprodavanijom robom na planeti. U izveštaju iste organizacije se navodi da broj riba u evropskim morima opada srazmerno povećanoj svetskoj potražnji. Neke grupe za zaštitu prirodne sredine smatraju da je zbog toga sve više pirata, a Evropska komisija priznaje da nije uspela da spreči ulazak krivolova u Evropsku uniju.

Valter Perkis je preuzeo ribarnicu od svoje porodice koja se tim biznisom bavi već generacijama.

«Imamo male rakove iz Škotske, velike sa Madagaskara, školjke iz Francuske i, još uvek žive, jastoge iz Kanade».

Njegova prodavnica u severnom Londonu nudi asortiman riba sa svih strana sveta, ali Perkis kaže da su mušterije zabrinute oko porekla robe.

«Mislim da se kupci oslanjaju na nas da im kažemo odakle dobavljamo ribu i to nam predstavlja sve veći problem jer je prilično teško pronaći njihovo poreklo», objašnjava Perkis.

Cene na evropskoj berzi ukazuju da okeani ne mogu da zadovolje ogroman apetit njenih stanovnika za morskom hranom, te je Evropska unija 2005. godine uvezla 60 odsto, ili 14 milijardi evra, od ukupnog broja prodate ribe.

Grupa za zaštitu životne sredine «Grinpis» tvrdi da razlika između snabdevanja i potražnje podstiču krivolov.

«Pirati predstavljaju ogroman problem. Govorimo o ribama koje su ukradene, o ribama koje dolaze iz nekontrolisane sredine, ribama kojima se ne može ući u trag», kaže Riter.

«Grinpis» je obavio dvomesečnu misiju u Gvineji u zapadnoj Africi, gde je otkrio oko 50 komercijalnih brodova koji nelegalno hvataju ribu. Kako navode, većina tih brodova pripada kineskim ili korejskim kompanijama koje zaobilaze regulative propisane međunarodnim sporazumima i preprodaju ribu koju hvataju u zemljama u razvoju. «Grinpis» takođe ističe da je kontrola u evropskim lukama toliko slaba da je ukradenu ribu lako spojiti sa ribom koja se lovi legalno. To potvrđuje i Evropska komisija koja procenjuje da se zemlje Evropske unije godišnje uveze morske hrane u vrednosti preko milijardu evra.

«Borba protiv krivolova je borba protiv kriminala isto kao i borba protiv preprodaje droge, korupcije ili trgovine ljudima. Mi konstantno tragamo za novim, sofisticiranijim metodama za hvatanje kriminalaca», kaže Deben.

Evropska unija je nedavno najavila uvođenje strožih mera kontrole robe, a Deben objašnjava da će zemlje članice morati da sprovode regulative.

«Želimo da uvedemo sistem kontrole za svaku pošiljku koja se uvozi u Evropu, čime će biti poštovane međunarodne norme», zaključuje Deben.

Evropska komisija planira da uvede nove mere u oktobru ove godine.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG