Linkovi

Otvoren globalni trezor semena i projekat Enciklopedija života


U udaljenom norveškom arhipelagu Svalbardu otvoren je globalni trezor semena, koji bi trebalo da sačuva uzorke biljnih kultura od klimatskih promena i drugih katastrofa. U isto vreme pokrenut je Internet projekat pod nazivom «Enciklopedija života», kojim se promoviše biološka raznolikost. Sve je povezano sa biološkom raznolikošću, očuvanjem širokog spektra biljaka i životinja za daleku budućnost.

“Pod biološkom raznolikošću podrazumevaju se različite vrste biljaka i životinja i mikroorganizama u svetu, odnosno biosferu ili stvaranje,” kaže I.O Vilson, stručnjak za pitanja životne sredine na univerzitetu Harvard.

Vilson je i portparol «Enciklopedije života». 12 miliona dolara vredan projekat, koji se pojavio na internetu krajem prošlog meseca sadrži 30 hiljada stranica na kojima možete naći informacije o životnim oblicima na Zemlji. Web sajt zaglavio je nekoliko sati nakon što je počeo da radi jer je više od 11 miliona ljudi pokušalo da ga otvori. Problem je međutim otklonjen i autori ističu da će se na toj Internet stranici nakon određenog vremena naći informacije o svim poznatim životnim oblicima.

Dok je Enciklopedija života kreirana kako bi se promovisala biološka raznolikost, globalni trezor sjemena sagrađen je da bi se osigurao opstanak ljudske vrste. Uz takozvani trezor sudnjeg dana postoji i 1.400 banaka semena širom sveta.

“Ovo je biblioteka poljoprivrede i na neki način biblioteka života, u kojoj imamo svu raznolikost i nasleđe,“ kaže Keri Fauler, glavni autor projekta i direktor neprofitnog fonda koji upravlja trezorom semena u Svalbardu.

On ističe da je javnost svesna ugroženosti životinjskih, ali ne i biljnih vrsta. Takođe dodaje da banka pruža zaštitu od globalnog zagrevanja i katastrofa.

“Želite da sačuvate semena dugo vremena i da ih zamrznete. Ovde to možemo da uradimo bez zavisnosti od mehaničkih sistema. U slučaju najgoreg scenarija u vezi sa klimatskim promenama semena će ostati zamrznuta i nakon 200 godina.”

Više od 100 zemalja obezbedilo je nekoliko miliona vrsta semena koja se čuvaju u ovom trezoru.

XS
SM
MD
LG