Linkovi

SAD: Demokratski kandidati ponovo raspravljaju o rasnim pitanjima


Pitanje rase bilo je ponovo u centru pažnje izborne trke za demokratsku predsedničku nominaciju proteklih dana. U međuvremenu, u republikanskoj stranci aktuelna je rasprava o tome koga će Džon Mekejn izabrati za potpredsjedničkog kandidata.

Raspravu o rasnim pitanjima pokrenula je pristalica senatorke Hilari Klinton, Džeraldin Fearo, koje je 1984. bila prva žena kandidat Demokratske stranke za mesto potpredsednika. Feraro je nakon Obamine pobjede u Misisipiju, gdje je devet od svakih deset Afro-Amerikanaca glasao za njega, prokomentarisala da je senator iz Ilinoja dospio tako daleko u trci samo zato što je crnac. Senator Obama ocijenio je da su komentari Ferarove besmisleni.

“Mislim da su u potpunosti pogrešni i da nemaju veze ni sa istorijom niti sa činjenicama”.

Feraro je međutim odbila da povuče svoju izjavu.

“Htela sam samo da pozdravim činjenicu da je afroamerička zajednica u ovom istorijskom trenutku ponosno izašla na birališta“, rekla je Džeraldin Feraro, bivši potpredsednički kandidat.

Takođe je podnela ostavku na položaj u izbornom štabu senatorke Kilinton, nakon što je bivša prva dama kazala da se ograđuje od njenog komentara.

“I ja i Obama smo imali pristalice i osoblje koje je preteralo u svojim izjavama i koje smo morali da obuzdamo.”

Demokratski kandidati raspravljaju i to tome da li bi trebalo da se održe novi primarni izbori na Floridi i u Mičigenu. Klintonova je pobedila u obe države, ali se taj rezultat ne računa jer su izbori u obe države održani prerano, čime su prekršena partijska pravila.

“Smatram da postoje dve opcije-da se priznaju rezultati ili da se održe novi primarni izbori”.

“Čini se da izborni štab senatorke Klinton želi da sastavlja nova pravila u vezi sa ovim pitanjem. Mi smo jednostavno kazali da ćemo poštovati bilo koja ranije utvrđena pravila,” rekao je Barak Obama.

U međuvremenu, republikanci nagađaju ko bi mogao biti Mekejnov kandidat za potpredsednika. Senator Mekejn, kako se navodi, treba da odluči između tri mlada guvernera, kao i senatorke Kej Bejli Hačison i državnog sekretara Kondolize Rajs. Predsednički kanidat republikanske stranke ima vremena da donese odluku do partijske konvencije, koja će biti održana u septembru.

XS
SM
MD
LG