Linkovi

Svedok optužbe S-136 opisivala žrtve, nastavak sudjenja 7. aprila


U nastavku sudjenja hrvatskom generalu Antu Gotovini pred Haškim tribunalom, svedok optužbe S-136 opisala je danas civilne žrtve koje je sa pripadnicima Unprofora pronašla u okolini Knina posle operacije "Oluja" u leto 1995. godine. General Gotovina optužen je zajedno sa Ivanom Čermakom i Mladenom Markačem, za progon srpskog stanovništva iz Kninske krajine i druge zločine nad civilima tokom i posl "Oluje", u avgustu i septembru 1995.

Odgovarajući na pitanja branilaca optuženih, S-136, koja je tada bila prevodilac u kninskom Unproforu, rekla je da su nedeljama posle ofanzive hrvatskih snaga na Knin u okolnim selima pronalaženi leševi starijih civila koji su ostali u svojim kućama. Kao "najstrašnije" je označila ubistvo Save Babić, meštanke Mokrog Polja.

"Kad smo je poslednji put obišli, žalila nam se da su je maltretirali hrvatski vojnici i da su joj iz garaže izvezli 'fiću', a mi smo joj pomogli da ga vrati...Posle nekoliko dana, zatekli smo je s metkom u glavi u poluležećem položaju na vozačevom sedištu u 'fići', a čitav joj je mozak bio na suvozačevom sedištu", ispričala je svedokinja, zaplakavši se.

Na pitanje Gotovininog branioca Grega Kihoa da li zna da su hrvatske vlasti zbog tog ubistva podnele krivičnu prijavu protiv vojnika Marija Djukića, ona je odgovorila odrečno, dodajući da joj je "drago" ako je neko optužen.

Tokom unakrsnog ispitivanja, S-136 je potvrdila i da je bila "iznenadjena" kada je hrvatska policija dostavila Unproforu tri spiska Srba ubijenih tokom i posle "Oluje", ali je negirala da su sve muške žrtve bile vojnici, kako je to bilo navedeno na spiskovima.

"I moj deda od 84 godine nosio je maskirnu janknu, jer nije imao druge, pa nije bio vojnik", napomenula je ona.

S-136 je danas završila svedočenje, a sudjenje će biti nastavljeno 7. aprila.

Generali Gotovina, Čermak i Markač optuženi su u devet tačaka za progone, prisilno premeštanje i deportaciju, pljačkanje javne i privatne imovine, bezobzirno razaranje naselja, ubistva i nehumana dela i okrutno postupanje prema srpskim civilima u Kninskoj krajini od početkka avgusta do kraja septembra 1995. General Gotovina u to vreme je kao komandant vojnog područja Split zapovedao operacijom "Oluja", drugooptuženi Čermak bio je vojni komandant grada Knina i okoline, a trećeoptuženi Markač je, kao pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Hrvatske, zapovedao jedinicama specijalne policije.

XS
SM
MD
LG