Linkovi

Granicu Crne Gore i Hrvatske određuje Međunardoni sud pravde


Jučerašnji dogovor premijera Crne Gore i Hrvatske kojim će se granica između dvije države odrediti odlukom Međunardonog suda pravde u Hagu danas izaziva oprečne reakcije u Podgorici.

Profesor podgoričkog Pravnog fakulteta Blagota Mitrić ocijenio je da je rješenje pitanja Prevlake na pravom putu i potpada pod nadležnost Međunarodnog suda pravde u Hagu i objasnio da se radi ne samo o morskoj, već i o kopnenoj i granici u podmorju.

“Sve države koje prihvate nadležnost Međunarodnog suda pravde, automatsi priznaju njegovu odluku”, kazao je Mitrić.

Profesor međunarodnog javnog prava Nebojša Vučinić pozdravio je dogovor Đukanovića i Sanadera u Zagrebu da se granica riješi pred Međunarodnim sudom u Hagu, navodeći da je u pitanju najlegitimniji i najlegalniji način da se takav spor riješi.

Lider PzP Nebojša Medojević je kazao da nije dobro da postoje dogovori iza scene pojedinih crnogorskih čelnika i predstavnika hrvatske vlasti.

"Činjenica da smo dovedeni u pasivnu poziciju je katastrofa za Crnu Goru. To je dokaz neznanja i nemoći režima, ali i teških hipoteka zbog rata u Dubrovniku i sada građani Crne Gore plaćaju cijenu toga", kazao je Medojević.

Predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić ocijenio je da je premijer Milo Đukanović trebalo da konsultuje sve političke partije u Crnoj Gori prije dogovora sa hrvatskim kolegom Ivom Sanaderom o pitanju Prevlake.

Međunarodni sud u Hagu presudiće u korist Hrvatske, ukoliko bude arbitrirao u sporu Podgorice i Zagreba oko statusa Prevlake, ocijenjeno je danas iz Srpske liste.

Između dvije države trenutno je na snazi Privremeni protokol o Prevlaci iz 2002. godine, kojim Hrvatska ima kopneni dio poluostrva i morski pojas ulaza u Boku, od nekih 550 metara, dok je dio akvatorija uz lijevu obalu poluostrva koji gleda prema Boki proglašen ničijim morem.

XS
SM
MD
LG