Linkovi

Beograd: Boris Tadić raspustio skupštinu i raspisao izbore za 11. maj


Predsednik Srbije Boris Tadić raspustio je danas skupštinu i raspisao parlamentarne izbore za 11. maj. Tadić je ukaz o raspuštanju Skupštine Srbije doneo na obrazloženi predlog vlade.

"Izbori su demokratski put na kome će gradjani reći kako Srbija treba da se razvija u godinama koje dolaze. Ovo je nova šansa da ojačamo naše kapacitet za odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemje, da ojačamo nasu ekonomsku perspektivu kroz proces evropskih integracija, da ptorvdimo demokratski kapacitet društva i da menjamo stvari na bolje", izjavio je Tadić, a prenosi pres služba predsednika.

Predsednik je pozvao sve učesnike da "kampanja bude fer i korektna i da protekne u mirnoj i demokratskoj atmosferi, kako bi Srbija dobila stabilne institucije koje će u narednim godinama efikasno raditi na dobrobit svih gradjana Srbije".

Za 11. maj već su zakazani lokalni i pokrajinski izbori. Vlada na čijem čelu je Vojislav Koštunica izabrana je 15. maja 2007. godine nakon parlamentarnih izbora održanih 21. januara prošle godine. SKupština je konstituisana 14. februara 2007. godine. Vladajuću većinu činili su DS (64 poslanika), koalicija DSS-NS (47) i G17 plus (19) poslanika.

Raspuštena skupština obavlja tekuće i neodložne poslove

Ustav Srbije nalaže da raspušstena skupština i vlada čiji je mandat prestao obavljaju samo tekuće ili neodložne poslove odredjene zakonom. Zakon o Vladi Srbije predvidja da vlada kojoj je prestao mandat obavlja samo tekuće poslove, ne predlaže zakone i druge opšte akte niti donosi propise, izuzev ako je njihovo donošenje vezano za zakonski rok ili to nalažu potrebe države, interesi odbrane, prirodna, privredna ili tehnička nesreća. Skupština može da obavlja samo neodložne poslove, a Ustav, kao ni Poslovnik o radu Skupštine, ne preciziraju o kojim je poslovima reč. Zakon o skupštini kojim bi se bliže odredila ta materija nije usvojen nakon izmene Ustava oktobra 2006. godine. Ni Zakonom o Vladi nije precizirano koje je okolnosti podrazumevaju pod "potrebom države" niti ko odlučuje o njima. Zakon o vladi u članu 17 precizira da vlada kojoj je prestao mandat ne može postavljati državne službenike na položaj u organima državne uprave, a pri vršenju osnivačkih prava Republike Srbije može jedino da imenuje ili da daje saglasnost na imenovanje vršioca dužnosti direktora i članova upravnog i nadzornog odbora.

Dulić: Raspisivanje izbora najlogičniji izlaz

Predsednik Skupštine Srbije Olivir Dulić ocenio je danas da je raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora najlogičniji izlaz iz duboke političke krize, nastale usled nepostojanja konsenzusa u vladajućoj koaliciji oko nastavka evropskih integracija. Kakao se navodi u saopštenju iz njegovog kabineta, Dulić je pozdravio održavanje izbora 11. maja i izrazio očekivanje da će nova skupštinska većina i vlda biti u stanju da obezbede bolji život svih gradjana Srbije kroz ubrzavanje evropskih integracija i uz očuvanje teritorijalnog integriteta zemlje.

Koštunica: Na gradjanima da izaberu odgovornu vladu

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica ponovio je danas da je izgubio poverenje u dosadašnje koalicione partnere Demokratsku stranku i G17 plus da su spremni da se
iskreno bore protiv nezavisnosti Kosova. U saopštenju povodom raspuštanja Skupštine i raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora za 11. maj, Koštunica je ocenio da je "izuzetno važno" da gradjani izaberu "državotvornu i nacionalno odgvornu Vladu".

"Gradjanima sam saopštio da sam izgubio poverenje u dosadašnje koalicione partnere DS i G17 plus da su spremni da, posle 17. februara, nastave da se iskreno bore protiv jednostrane nezavisnosti Pokrajine i da zajedno nastavimo da vodimo tešku, ali jedino ispravnu državotvornu i nacionalno odgovornu politiku", naveo je premijer i lider Demokratske stranke Srbije.

Koštunica je dodao da je zato vlada vratila mandat narodu, a da je na gradjanima "sada da svojom voljom odluče kome će poveriti da vodi državne i nacionalne poslove".

Nikolić će ponuditi Koštunici da zajedno formiraju Vladu

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je danas da će ukoliko to bude potrebno lideru Demokratske stranke Srbije "po treći put ponuditi da zajedno formiraju vladu" posle izbora. Nikolić na stranačkoj konferenciji za novinare nije želeo da precizira pod kojim uslovima će biti data ta ponuda.

"Neću da vam kažem pod kojim uslovima hoću da privučem koalicionog partnera", rekao je on.

Na pitanje da li bi bio u vladi u kojoj je Vojislav Koštunica premijer, Nikolić je odgovorio da je nemoguće da DSS osvoji više glasova od SRS-a.

Prema njegovim rečima, Srpska radikalna stranka još nije odlučila ko će biti njen kandidat za mandatara u slučaju pobede na izborima.

XS
SM
MD
LG